Не аз се чувствам като предател, а тези, които обещават едно, а после правят друго. Това заяви на пресконференция Ивайло Калфин от Национална гражданска инициатива „АБВ”. „По темата за предателството много мога да говоря”, посочи той.

„Тогава, когато аз съм се ангажирал с един проблем, съм го довеждал докрай и е имало резултати. Можеше да избера удобното място да се скрия в партийната листа и да си млъкна. Няма да го направя, защото за мен правенето на политика е отговорност, включително и морална, а не е начин за прехрана. Когато говорим за предателство, този въпрос трябва да се отнесе към някой друг”, коментира Калфин.

Той попита още как така се е случило, че когато Волен Сидеров участва в инцидента на летище „Варна”, цялото ръководство на БСП било в отпуск и не можело да коментира, а сега е по всички медии и коментира напускането на Калфин.

На въпрос дали се чувства както „глезеното дете” на БСП, както го е определил Антон Кутев, Калфин заяви: „След няколко месеца ще стана на 50 години и много отдавна съм забравил как се чувства човек като глезено дете. Аз съм водил много битки с БСП, водил съм ги заедно с тях, постигали сме резултат и за всяко свое действие мога да се отчета и да кажа какво е постигнато. Има някои други, по-глезени, които обикновено около микрофоните се изявяват най-силно”.

По-рано Ивайло Калфин се обърна към лидера на БСП Сергей Станишев и към социалистите с обяснение защо е решил да се оттегли като ръководител на българските социалисти в Европейския парламент и да създаде "друга алтернатива за предстоящите европейски избори". В писмо, публикувано в блога му, евродепутатът заявява, че не е предател и че хората му дават доверие, за да направи живота им по-добър, не за да е верен.

„Каква е цената на компромисите, които се правят заради коалиции, заради бизнесмени с много власт и пари, заради лични конфликти и амбиции? Днес управлението връща ли доверието на хората? Имаме ли чувството за прозрачност, безпристрастност, за това, че държавата върши основната си функция – да защитава интересите на всички български граждани – в националните граници и извън тях”, пита Калфин в писмото си.

„Скъпи другари, след като прочетете аргументите ми, вече можете да ме съдите. Не се сърдя дори на най-острите мнения. Не съм наивен и зная с какво се заемам и какви са рисковете, които поемам. Длъжен съм са вложа това, което имам – авторитетът, изграден заедно с вас в една важна за мен кауза – увеличаване на доверието в левицата и връщане на авторитета на българската държава”, завършва изявлението си Калфин.