Премиерът Бойко Борисов депозира днес в парламента оставката на кабинета. Та ще бъде гласувана от депутатите на 16 ноември.

След това гласуване президентът Росен Плевнелиев трябва да предложи последователно на първите две политически сили в парламента и на трета по негов избор да сформират ново правителство.

Ако три пъти 43-то Народно събрание не успее да състави ново правителство, формално следва назначаването на служебен кабинет от президента Плевнелиев, който обаче няма право да разпусне парламента и да насрочи дата за предсрочни избори.

Премиерът Бойко Борисов и лидерът на БСП Корнелия Нинова в момента не искат властта.

Според анализатори служебният кабинет ще има за цел да успокои политическите страсти след загубата на президентските избори от ГЕРБ, а парламентът да приеме бюджета.

Финансовият министър Владислав Горанов опровергава информацията, че ГЕРБ ще оттеглят проектобюджета от парламента.

„Правителството ще продължи да отстоява политиките в държавния бюджет за 2017 година. Оставяме на народните представители да подходят отговорно към дебатите за приемането му”, обяви Горанов..

Съгласно конституцията е възможен и втори служебен кабинет през следващите месеци, вече назначен от новия президент, до провеждането на предсрочните избори.

Румен Радев встъпва в длъжност на 22 януари. Преди 20 години Петър Стоянов назначи служебното правителство начело със Стефан Софиянски на 12 февруари. 

Преди 20 години пък президентът Желю Желев проточи консултациите с парламентарно представените партии и нарочно остави в ръцете на наследника си Петър Стоянов да избере своите служебни министри.

Вариантът на Желев означава по-дълго управление на кабинета Борисов в оставка – поне до края на януари, разпускане на парламента и назначаване след консултации на един служебен кабинет от новия президент Румен Радев.