На фона на изказванията на премиера Бойко Борисов, опозицията е все така решителна да внесе вот на недоверие към кабинета. Разговорите продължават и през следващата седмица като предстои да се уточни темата.  

Ще притесним ли европейските високи гости, ако ги посрещне политическа нестабилност у нас по време на европредседателството ни.

Ако стигне до пленарна зала, това ще бъде първият вот на недоверие към кабинета „Борисов 3”.

БСП и ДПС в момента събират недостатъчните 105 гласа. Целта им все пак е да се чуе гласът на опозицията по важни теми.

Снимка: bTV

Следващата седмица ще се изглажда за какво да бъде поискан вот на недоверие. Изборът е между борба с корупцията, национална сигурност, здравеопазване и демографска криза.  

Снимка: bTV

Опозицията се закани да поиска оставката на правителството след приемането на Бюджета, което означава по Коледа или януари, когато започва европредседателството ни.

„БСП и ДПС бързат, защото по време на председателството малко ще трябва да намалят партийните децибели, трябва да се опитат да водят една относителна консенсусна политика за да се постигнат определени цели по време на европредседателството ни”, смята социологът Кольо Колев.

Според други социолози няма причина вотът на недоверие да мине, просто ще стегне редиците на опозицията .

На БСП и ДПС липсват 16 гласа, за да има оставка. Шансовете им намаляха допълнително, след като „Воля” каза, че не е сега моментът.

Друг тест за управляващите ще бъде окончателното приемане на бюджета за догодина.