Във Фонда за лечение на деца в чужбина току-що е приключила прокурорска проверка, нека главният прокурор Сотир Цацаров бъде попитан как тази проверка е приключила със становище, че няма никакви нередности, а две седмици след това има арести, начело с шефа на Фонда.

Това каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок – Радан Кънев, в предаването „Лице в лице“ по bTV. Той коментира разкритията за корупция и арестите във Фонда за лечение на деца в чужбина, в ДАИ и Държавния фонд „Земеделие“.

„Аз виждам два варианта – по време на проверката са го покрили или в момента наблюдаваме чист пиар“.

Битката с корупцията се превръща в много важен елемент от медийното планиране на властта. Може би трябва да повярваме, че в продължение на година и половина не е имало никакъв повод за акции и арести, след което изведнъж са се появили поводи, които при това ни анонсират от предишната седмица.

Няма нищо лошо правителството да се „поборва малко с корупцията, като форма на пиар, защото все пак нещо се случва, за разлика от един дълъг период, в който нищо не се случваше“. Със сигурност и в службите, и в прокуратурата има предостатъчно данни за корупция от по-стари периоди. Дай Боже някой да събира и читави доказателства, каза лидерът на ДСБ.

Това шоу започна в началото на годината, когато стана ясно, че в българската политика има алтернатива, чиято кауза е съдебната реформа и борбата с корупцията. „Правителството се вижда принудено да предприеме някакви действия, така че аз съм повече от щастлив, че успяхме да тласнем нещата в тази посока“, продължи Кънев.

По думите му „в продължение на година и половина в България имаше чадър. Кой е слагал чадъра – Цацаров или Борисов? За мен това е важният въпрос, защото води и до отговора на големия въпрос кой управлява страната“.

Борбата с корупцията не е работа на изпълнителната власт, а на независима прокуратура. Ние виждаме една все по зависима прокуратура. Събират се всяка сряда премиерът и главният прокурор и решават кого да ударят. Но дали не решават и кого да не ударят?, попита той.

Много се пропука този театър, продължи Кънев и даде няколко примера:

- спряна поръчка за 120 млн. лв. за градската инфраструктура във Варна, защото била нередна и по стария закон. „Две седмици след това се пусна все толкова нередна и все така по стария закон“.

Последната седмица преди влизане на новия закон се пуснаха обществени поръчки за 1,4 млрд. лева, след като премиерът се кълнеше, че спира поръчките, защото трябвало да минат по новия закон, припомни Кънев.

- обществената поръчка за градския боклук на Варна за 60 млн. лв., в която победителят дава минимум 40% по-висока цена от следващия участник.

ремонтът на Аспаруховия мост на стойност 35 млн. лв., „като не знаем какво е заданието, защото няма поръчка, кой е изпълнителят, как е спечелил защо е тази цена. През 1999 г. – 2000 г. пълната реконструкция на моста е струвала 5,5 – 6 млн. лв. За 35 млн. лв. може да се построи нов мост, а в момента виждаме да се кърпи само горния слой на настилката“.

Помолен да коментира твърдението на премиера, че Делян Пеевски напуска страната, Кънев каза: „Дай Боже да е прав. Ако човекът, който ни заплашваше, удряше ни през медиите и ни обясняваше, кой ще е в политиката и кой не, се окаже толкова скоротечен само след няколко честни политически позиции, които разкриха далаверите му, това би било много добре. Но Борисов бърка жестоко. Той губи един много обемист параван, защото, когато се кажеше „модела КОЙ“ – модела за кражба на публични средства под благосклонния поглед на съдебната власт и на медиите, този модел се запълваше от образа на Пеевски. Той обаче не е Пеевски. При липсата на този параван корупцията във властта става по-уязвима и това е добрата новина“.

Вижте целия разговор във видеото.