Аз съм в политиката заради идеала, а не заради финанси, и мога да си позволя да не работя като депутат. Това каза в интервю за предаването „Тази събота” по bTV кандидатът за кмет на София Георги Кадиев, който беше изключен от парламентарната група на БСП.

Той разгневи социалистите с решението си да участва в кметската надпревара за столицата, въпреки че левицата има свой кандидат – Михаил Мирчев. Преди ден АБВ направи коалиция "Сердика" с партия "Български социалдемократи", която издигна Кадиев за свой кандидат. 

Кадиев увери, че ако бъде избран за кмет, може да направи повече по финансовата дисциплина в София.

„Топлофикация-София има 90 млн. лева депозит в КТБ и ги загуби, никой не разбра. Мина и замина, уволниха шефа на Топлофикация-София, голяма работа. А тези, които му нареждаха от Столична община, да ги държи в КТБ, с тях какво стана”, попита Кадиев.

Той отбеляза, че ако избирателите му кажат: "Ти не ставаш, ти си слаб кандидат", тогава най-вероятно ще излязе от парламента. Ако обаче му дадат сила и енергия, след изборите най-вероятно ще върви към създаването на нов политически субект.

Той отхвърли обвиненията на лидера на БСП Михаил Миков, че у него се е засилило желанието за повече власт и заради това търси ново политическо поприще.

 „Аз бях заместник-министър на финансите и си тръгнах, при положение че управлявах Агенция "Митници" и НАП. Ако исках власт и корупция, щях да съм там поне до края на правителството на тройната коалиция”, подчерта Кадиев.

„Аз съм трън в очите може би от момента, в който си подадох оставката като заместник-министър на финансите през 2007 г., и то с аргументи защо не съм съгласен с финансовия министър, който все пак беше лично предложение на Станишев”, припомни Георги Кадиев.

Той допълни, че няма да стане член на нито една политическа партия, защото не изпитва вътрешна необходимост. „Член съм на БСП, сърцето ми е БСП. Ако ме изхвърлят – окей, нямам какво да направя. Не мога да ги задължа”, категоричен беше Кадиев.

„Пътят, по който е тръгнала БСП, не ми харесва. Не ми харесва търсенето на врага с партиен билет през цялото време и в същото време пълното бездействие в някаква нормална политическа борба”, подчерта той.

Кадиев подчерта, че иска да се тръгне към обединяването на лявото. „Бъдещото управление на България ще е ляво, само че не ляво носталгично, тип 9-и септември, иска ми се да е ляво технократско управление.

Вижте пълния текст на интервюто на следващата страница. Разговорът с Вяра Деянова беше проведен, преди АБВ да направи коалиция с партия "Български социалдемократи" и да издигнат Кадиев като свой кандидат за кмет на столицата.

 

Днес е денят на вашата независимост, нещо като деня на независимостта на Георги Кадиев.

Съжалявам, че единствената новина, която БСП създаде в последните дни, беше моето изключване. Ако толкова злоба и амбиция и активност, каквато показаха към мен, бяха показали към основния ни политически противник – ГЕРБ, БСП щеше да изглежда различна.

Да се върнем на мотива за Вашето изключване. Как Ви се струва той?

Когато отидох на група и съобщих, че ще се кандидатирам за кмет, въпросът беше не защо го правиш, въпросът беше кой ще те номинира. Все едно това е най-важното на света.

Това е много важно!

Това е много важно, но това в крайна сметка е платформата, която ти дава възможността да развиеш някакви идеи.

Да, но ако си член на дадена партия и част от парламентарната й група, а тръгваш на избори, номиниран от друг...

Не е ли по-логично да попиташ: Защо го правиш? Не кой ще те номинира. Защо го правиш, кое те кара – нещо не ти харесва в БСП ли, нещо искаш да направиш различно за София ли? Нямаше такъв въпрос.

Ще бъдете ли подкрепен от политическа формация – от АБВ, както се говори?

Надявам се, все още нямам окончателно решение. Надявам се да бъда подкрепен от няколко политически формации.

Кои?

Докато не стане ясно, не бих искал да кажа, защото те ме помолиха да не казвам. Това си е тяхно решение, аз не мога да предполагам техните решения. Може и да не ме подкрепят?

Това означава ли, че сте водили вече разговори с политически формации, преди да кажете на Вашите колеги от БСП, че ще сте кандидатирате и Вие за кмет?

Не, водих разговори след това и до момента нямам сигурност, че това ще се случи.

С ДПС разговаряли ли сте?

С ДПС не съм, нито те са ме търсили, нито аз бих ги потърсил. Какво толкова важно има кой ще ме кандидатира? Какво толкова важно има в това дали ще изляза от парламента? Днес цял ден слушам въпроси: Ще излезете ли от парламента? Това интересува човека след мен, интересува ПГ на БСП дали ще има един човек повече или по-малко. Мен не ме интересува.

Аз съм излизал, ако трябва, пак ще изляза. Хората с гласа си на 25-и октомври ще го кажат. Ако ме наредят на четвърто, пето, шесто място – благодаря, очевидно не съм вашият политик. Спокойно мога и да не бъда в парламента. Слава богу, аз съм в политиката заради идеала, а не заради финанси и мога да си позволя да не работя като депутат.

Какво повече може да направите Вие за София?

Със сигурност мога да направя повече по финансовата дисциплина, защото това ми е работата. Някой от столичани разбра ли, че Топлофикация-София има 90 млн. лева депозит в КТБ първо, и второ, че ги загуби, никой не разбра. Ей така мина и замина, уволниха шефа на Топлофикация-София, голяма работа. А тези, които му нареждаха от Столична община, да ги държи в КТБ, с тях какво стана?

Ще останете ли член на партията?

Аз ще остана, не знам дали те ще ме оставят. Днес ми се обади колега от районния съвет в Лозенец, където членувам. Каза, че утре ще има заседание, където ще решават какво да правят. Предполагам, че ще ме изключат. Има устав, има ръководство, каквото решат. Не го приемам като някаква лична обида или нещо такова. В края на краищата те имат правото да решат, както и аз имам своето право да реша дали ще се кандидатирам или не.

Ако не се лъжа, на Михаил Миков бяха думите, че у Вас се е засилило желанието за повече власт, егоцентризъм и т.н. и заради това търсите ново политическо поприще.

Каква повече власт? Аз бях заместник-министър на финансите и си тръгнах, при положение че управлявах Агенция "Митници" и НАП – 12 хиляди души. Ако исках власт и корупция, щях да съм там поне до края на правителството на тройната коалиция. Миналата година, като беше управлението на БСП и на Орешарски, аз какво – ходих да се бутам там за повече власт ли? Бях един от четиримата, които гласуваха срещу Пеевски. Сега изведнъж тези, които гласуваха за Пеевски, ме изхвърлят, понеже видиш ли, съм направил някаква голяма грешка. Аз съм трън в очите може би от момента, в който си подадох оставката като заместник-министър на финансите през 2007 г., и то с аргументи защо не съм съгласен с финансовия министър, който все пак беше лично предложение на Станишев.

Тоест нямате притеснението, че може да се превърнете в поредния депутат беглец например в друга политическа формация?

Не, това, което категорично мога да кажа е, че няма да ставам член на нито една политическа партия, защото не изпитвам вътрешна необходимост. Член съм на БСП, в сърцето ми е БСП. Ако ме изхвърлят – окей, нямам какво да направя. Не мога да ги задължа. Но пътят, по който е тръгнала БСП, не ми харесва. Не ми харесва търсенето на врага с партиен билет през цялото време и в същото време пълното бездействие в някаква нормална политическа борба, която да се даде, къде се дава?

Оттук нататък накъде обаче за Георги Кадиев, ако не бъдете избран на местните избори за кмет на София?

Много зависи колко гласа ще взема и най-вече какво е отношението, което ще почувствам от столичани. Ако те ми кажат чрез гласовете си: "Ти не ставаш, ти си слаб кандидат" и се наредя последен там някъде в редицата, тогава – да, не ставам, благодаря ви, най-вероятно ще изляза и от парламента. Не ми е фикс идея изобщо. Нека да влезе следващият след мен. Аз тогава влязох с преференции, тези хора, които гласуваха за мен да бъда различен и алтернативен като преференции, се надявам сега отново да гласуват. Ако не го направят, значи аз нещо съм сбъркал и трябва да си поема отговорността. Ако обаче го направят и ми дадат тази сила и тази енергия, след изборите ще мислим - най-вероятно създаването на нов политически субект.

Ваша си партия?

Не знам дали моя си партия, защото аз няма да си я нося в джоба вкъщи, но самите хора ще ми го кажат и ще ми го покажат. Много бих искал да се тръгне към някакво обединяване все пак на лявото пространство, защото за мен бъдещото управление на България ще е ляво управление. Само че не ляво носталгично, тип 9-и септември, иска ми се да е ляво технократско управление.

Някакви приятелства смятате ли, че ще Ви останат сред левите Ви колеги?

Със сигурност.

Някой каза ли Ви: „Ще ми липсваш”? Имахте ли такива чисто приятелски раздели, защото все пак там прекарвахте доста време?

Малко е рано още за това нещо. Предполагам, че всеки трябва осмисли това, което се случва. На мен не ми е леко, все пак 10 години съм член на БСП. Много енергия съм вложил и много съм дал и като нерви, и като време, и като пари и като какво ли не, защото съм финансирал и голяма част от собствените си кампании... Дано БСП се събудят малко, дано видят, че така не става, дано разберат, че само с щабове и с измислени събирания и срещи по партийни организации не става. Трябва да излезеш и да кажеш на хората: Аз съм, ето ме, ето лицето, това съм направил.

Ако можете да зададате един въпрос на Михаил Миков, какъв би бил той?

Личният ми въпрос би бил: Разбрахме се да не се обиждаме, защо го правите? Защото наистина аз му казах: Аз няма да се занимавам с БСП, надявам се и БСП да не се занимава с мен, но разбирам, че е някакво политическо решение. Те трябва да отклонят огъня от себе си към мен. По-важният политически въпрос е: Накъде водите БСП?

 

  • Административният съд в София потвърди избора на Йорданка Фандъкова
  • Съдът обяви изборите в Пловдив за законни
  • Съдебната битка за Пловдив продължава
  • В добрички съд броят недействителните бюлетини от вота
  • В няколко града гледат дела за касиране на местния вот
  • Оставки в софийското БСП след местния вот
  • Съдът гледа делото за изборите в Благоевград
  • Битката за местната власт се мести в съда
  • Протестите срещу кмета на Семчиново продължават
  • БСП ще иска касиране на изборите в част от градовете