Къде са бившите министри от кабинета „Орешарски” и какво работят днес? Екип на bTV провери дали политиката променя живота на тези, които са били в нея.

Както всяка власт, и тази на Пламен Орешарски вече е в историята. Съдбата на министрите, участвали в нея обаче е различна. В кабинета „Орешарски” имаше общо 18 властови позиции - премиер, вицепремиери и министри. Имаше и една смяна - на министъра на екологията, така че общо става дума за 19 имена.

Снимка: bTV

Някои от министрите остават в политиката със сигурност. Седем от тях са депутати - трима от БСП и четирима от ДПС. Един министър е евродепутат - Искра Михайлова, също от ДПС.

Снимка: bTV

Снимка: bTV

Цели 11 от министрите обаче са извън властта, а това е повече от половината. Сред имената на хората зад борда са и това на премиера, и на тримата вицепремиери.

Снимка: bTV

Как се живее след властта? bTV потърси отговорите от бившите министри.

435 дни или година и два месеца - точно толкова продължи мандатът на кабинета „Орешарски”. Бившият министър на културата Петър Стоянович твърди, че макар и да е бил в нея за кратко, властта го е променила. „Даде ми много опит за бранша, за проблемите, за онази нерешимост, пред която е и ще бъде изправен всеки следващ министър на културата. От друга страна, и ме лиши от последните илюзии по отношение на властта като такава”, сподели Стоянович.

Снимка: bTV

Въпреки че вече е извън политиката, той смята, че всъщност всичко предстои и че историята ще го съди. „Иска се време, обективност и нищо да не е лично, а в България всичко е лично”, допълни той.

И докато Стоянович вече залага на книгите, за други политиката отново е ежедневие - в опозиция. „Определено властта променя. Имах ресор едно мега министерство, което сега е разделено на три. Научих се, че не трябва да се работи мандатно. За съжаление, в България политиците мислят, колкото да си изкарат мандата. И сегашното правителство гаси пожари”, заяви бившият министър на икономиката, енергетиката и туризма Драгомир Стойнев.

Снимка: bTV

След като сдаде мандата на 6 август, премиерът Пламен Орешарски изчезна от политическата сцена. Твърди се, че ще се завърне на преподавателската банка, но засега студентите в УНСС не са го виждали и рядко се сещат кой е.

Към преподаването се очаква да се завърнат и бившия финансов министър Петър Чобанов, както и колегите му Иван Данов, Даниела Бобева и Анелия Клисарова.

За разлика от кабинета „Орешарски”, наследниците му от кабинета „Близнашки” и в момента имат двама свои представители във властта. Това са министрите на правосъдието Христо Иванов и на външните работи - Даниел Митов.