Силното земетресение преди ден задейства правителството по въпрос, който отдавна чака своя отговор – необходимостта от единна политика и по-ефективна реакция на държавата при бедствия. След паниката, обхванала българите предимно в Западна България, днес кабинетът създаде Консултативен съвет за защитата при бедствия.

Според правителствената пресслужба съветът ще бъде постоянно действащ орган и ще поеме функциите на национална платформа за намаляване на риска от бедствия. Неговите задачи ще бъдат разработване на конкретна политика за отреагиране при кризи, писане на годишни доклади до звената за бедствия към ООН, както и изграждане на системи за мониторинг.

Председател на новата институция става министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В ръководството на звеното влизат още директорът на „Пожарна безопасност и защита на населението”, заместник-министри, председателите на ДАНС, на агенциите за държавния резерв и ядреното, на Български Червен кръст и други.

Във връзка с работата на съвета и вчерашния трус, вицепремиерът Цветанов допълни, че във възстановителните работи днес са се включили над 1500 служители на МВР и над 100 единици техника. В разчистването и укрепителните дейности участва и целият свободен от дежурство състав на пернишката пожарна.