Правителството търси вариант за увеличение на месечните обезщетения за семейства с деца с ниски доходи, за да отговори на очакванията на българските граждани, обвързани с „предизборните обещания на една от политическите партии, подкрепяща правителството”. Това обясни социалният министър Хасан Адемов в коментар на параметрите на социалните мерки в Бюджет 2014.

„Към днешна дата няма окончателен вариант”, подчерта Адемов, който взе участие в национална конференция „Здравословни работни места" в София. Събитието се провежда в рамките на Европейската седмица по безопасност и здраве при работа, която у нас се отбелязва от 2002 г. насам.

Министърът изрази убеденост, че предвиденият за следващата година финансов ресурс, ще бъде достатъчен. По думите му, сериозни промени в социалната сфера няма. Все пак всеки ден продължават да се водят разговори с отделните министерства в рамките на бюджетната процедура.

„Законът за държавния бюджет предвижда средствата по Националния план за действие по заетостта да бъдат толкова, колкото бяха и през тази година, с надеждата още в началото на следващата година от Европейската комисия да получим 100 млн. лв. по линия на „Младежката гаранция", коментира още министър Хасан Адемов.

Условия на труд

В речта си на откриването на конференцията социалният министър подчерта, че за голяма част от българските предприятия предизвикателството да изпълняват мерки за защита на здравето и безопасността на работното място е голямо.

„Независимо че резултатите от контролната дейност на Главна инспекция по труда показват тенденция на нарастване на относителния дял на предприятията с изпълнени основни изисквания за здраве и безопасност на работа, това са най-вече големите предприятия, които успешно преодоляват икономическите затруднения през последните години и имат значителен опит при управление на професионалните рискове”, констатира министър Адемов. Той уточни, че делът на тези предприятия е по-малко от 2%.

От януари до септември 2013 г. ГИТ са извършили 43 107 проверки в 33 397 предприятия от всички икономически дейности с 1 288 700 работници и служители в тях. Констатирани са 185 804 нарушения, като 41% от тях са за нарушения на нормите в областта на здравословните и безопасни условия и на нормите за организация и управление за здравословни и безопасни условия на труд (60%).

Нарушенията на безопасността на работното оборудване и технологичните процеси са 25,3%, а на хигиена на труда - 14,7 на сто.

Запазва се тенденцията от последните три години за най-висок относителен дял на нарушенията по заплащане на труда – 19% от общия брой на констатираните нарушения. В сравнение с деветте месеца на 2012 г. тези нарушения са намалели с 20%. През 9-месечието на тази година след намесата на ГИТ са изплатени забавени трудови възнаграждения в размер на 43 млн. лв.

Бежанци и социални осигуровки

Хасан Адемов информира още, че досега статут на бежанци или хуманитарен статут са получили около 1000 чужденци, но до този момент те не проявяват интерес към българската осигурителна система.

Според социалния министър това означава, че те по всяка вероятност нямат намерение да останат продължително в България. Затова Адемов посочи, че не вижда риск към социалната ни система вследствие на бежанската вълна към страната.