„Постарахме се максимално равномерно да разпределим средствата от публичната инвестиционна програма, но и да има средства за малки населени места, които не са получавали бюджетно финансиране от дълги години”. Tова заяви премиерът Пламен Орешарски на среща с неправителствения сектор.

Той подчерта, че почти няма голям град, който да няма одобрен проект по инвестиционната програма на кабинета и даде пример с Варна, където има 3 одобрени проекта - за реконструкция на спортната зала, за изграждане на сграда на Съдебната палата и за модернизация на пристанището. Повод за думите му е задочният конфликт с ГЕРБ заради разпределението на парите за регионите.

„Имаше изяви в публичното пространство на една от политическите сили, която намери асиметричност в разпределението”, призна Орешарски.

Премиерът припомни за взетото миналата година решение за разпределяне на 500 млн. лв. при по-широко обсъждане и създадената за целта комисия от няколко министри. Крайното разпределение излезе миналата седмица, каза Орешарски и добави, че парите ще се изразходват със засилени мерки по отношение на отчетността. През определен срок ще се докладва за степента на усвояване на средствата и изпълнение на целите.

От тези 500 милиона лева, 350 милиона лева отиват към общините, а останалите са или за национални програми или за пътища, които трудно се отнасят към която и да е община, каза Орешарски. "Нито едно разпределение не може да бъде перфектно, и кметът на община, чийто проект не е одобрен с основание може да критикува разпределението", заяви премиерът.

Екоминистърът Искра Михайлова също присъства на срещата. По думите й, МОСВ е отправило покана към всички желаещи да получат средства за изграждане на водоснабдителни системи. „Срокът беше 3 февруари. От тогава върви обработката на проектите. Преди края на месеца трябва да има заседанието на Управителния съвет, на който да бъдат обсъдени тези проекти и да излезем със списък на одобрените проекти. През тази година имаме още един момент на преглед – да няма дублиране на финансиране на тези проекти по програмата за инвестиции и програмата, която се ръководи от Министерство на регионалното развитие за изграждане на водоснабдителната мрежа”, каза още Михайлова.

„Непрекъснато преразглеждаме спрените проекти, както и на водоснабдителни проекти, които са извършени на 50% и да бъдат реализирани. Също така се обръща внимание на проекти за изграждане на канализации.90% от проектите са проекти на общините, тъй като те са свързани с реконструкция на системите за водоснабдения”, каза още тя.