Главният секретар на МВР ще се назначава от Министерския съвет по предложение на министъра на вътрешните работи за срок 5 години. Това реши парламентът при приемане на второ четене на текстове от Закона за МВР. Досега главният секретар се назначаваше от президента по предложение на правителството.

В закона е записано още, че главният секретар ще може да има и заместник, който се назначава от министъра на вътрешните работи. За главен секретар и заместник главен секретар на МВР могат да бъдат назначавани хора с не по-малко от 7-годишен професионален стаж в службите за сигурност или в службите за обществен ред, от които поне 1/3 на ръководна длъжност.

Според опозицията промените в изискванията за назначаване на главен секретар са отстъпление от постигнатото досега. Депутатът от ГЕРБ и бивш зам.-министър на вътрешните работи Веселин Вучков посочи, че измененията са непрофесионални и вредни.

„Залагате изключително нисък праг на професионални изисквания, не може човек със 7 години професионален стаж да управлява такава система”, каза той и добави, че предлагат минималния стаж да е поне 12 години. ГЕРБ настояват и да остане сега действащото правило главният секретар да се предлага от правителството и да се назначава с указ на президента.

Вучков предложи да се предвиди възможност главният секретар да бъде освобождаван предсрочно от длъжност при системно неизпълнение наслужебните си задължения. Предложенията на ГЕРБ обаче бяха отхвърлени.

Втори ден депутатите разискват проекта на второ четене, внесен в края на миналата година. Днес те удължиха работното си време до 20 ч.

"Кьорави" задължения

Според Красимир Ципов от ГЕРБ управляващите се готвят да съсредоточат твърде много власт в ръцете на политическото ръководство, отбелязвайки, че не са предвидили „кьораво задължение на министъра на вътрешните работи”.

Кирил Добрев от левицата обаче отбеляза, че текстовете от новия ЗМВР се приемат с подкрепата на около 70 души от управляващото мнозинство и, ако опозицията действително иска да се противопостави на гласуването им, би могла да ангажира всичките си представители.

Встрани от споровете между управляващи и опозиция, безспорен остава фактът, че с новия Закон за МВР се ограничават правомощията на държавния глава. Независимостта на професионалното ръководство на най-голямото министерство от изпълнителната власт вече е спорна.

Неплатена помощ


Извънщатни сътрудници ще подпомагат дейността на полицейските органи по противодействие на престъпността и опазване на обществения ред, решиха още народните представители при приемането на второ четене на текстове от Закона за МВР. Извънщатните сътрудници няма да имат правомощия на полицейски органи. Изискванията към тях се определят с наредба на министъра на вътрешните работи.

На извънщатния сътрудник няма да се плаща за дейностите, които е извършил. Главните и областните дирекции на МВР ще са задължени да водят списък на извънщатните сътрудници. Веселин Вучков от ГЕРБ посочи, че тези хора няма да имат реално никакви задължения, а ще се ползват само като вид информатори, но "ще размахват карти пред контролните органи". Според него по този начин ще се стимулира корупцията.

Необходим бой по протестите

При изпълнение на служебните си задължения полицейските органи могат да използват физическа сила и помощни средства, ако това е абсолютно необходимо.

Сред случаите, при които според закона полицейската сила е "абсолютно необходима", са: при противодействие или отказ да се изпълни законно разпореждане; при задържане на правонарушител, който не се подчинява или оказва съпротива на полицейски орган; ако има нападение срещу граждани и полицейски органи и при групови нарушения на обществения ред.

Без конкурс за растеж в йерархията

Парламентът реши още да няма конкурс за кариерно израстване в МВР. В действащия закон е записано, че и заемането на по-висока длъжност се предхожда от конкурс.

Назначаването на държавна служба в МВР ще се предхожда от конкурс, който се провежда при условия и по ред, определени с наредба на министъра на вътрешните работи, приеха днес депутатите. Конкурс за назначаване на държавна служба в МВР няма да се провежда за дипломираните курсанти от Академията на МВР, както и за дипломираните курсанти от висши военни училища, обучавани за нуждите на вътрешното министерство, ако отговарят на изискванията.

Конкурс за назначаване на държавна служба в МВР няма да се провежда за лица, които са държавни служители в службите за сигурност или за обществен ред, в Главна дирекция „Изпълнение на наказанията" и Главна дирекция „Охрана" към министъра на правосъдието, ако отговарят на изискванията за постъпване на държавна служба в МВР.

Срещу този текст възразиха от ГЕРБ и поискаха да отпадне, но предложението не беше прието. Депутатът и бивш зам.-министър в МВР Веселин Вучков коментира, че служителите на ДАНС не трябва да преминават без каквато и да е цедка в МВР.

Красимир Янков от Коалиция за България обясни, че философията на новия закон е да няма конкурси при кариерно развитие. Занапред служителите от системата на МВР ще бъдат оценявани на база тяхната ежедневна работа, а няма да зависят от един конкурс, посочи той. „Ако имаше конкурсно начало един пожарникар, физкултурник, щеше ли да стане главен секретар на МВР", попита колегата му Христо Монов.