Министърът на финансите Петър Чобанов внесе в парламента проекта на Закон за държавния бюджет за 2014 г. Кабинетът одобри окончателно проектобюджета на днешното си редовно заседание.

Има реален шанс да има коледни добавки за пенсионерите, обяви финансовият министър. Това най-вероятно ще бъде възможно, ако министерствата направят икономии в тазгодишните си бюджети. Очакваният ръст на икономиката е 1.8%, а прогнозата за държавен дълг в края на годината - 18 млрд. лв.

Според анализите на финансовото министерство брутният вътрешен продукт на страната догодина ще се увеличи на 81.582 млрд. лв. Очакваната инфлация пък ще бъде 1.8 на сто. Държавата ще чака над половин милиард повече приходи през 2014 г. и планира да изхарчи около 380 млн. повече в сравнение с настоящата година.

Парламентът реши да се погасяват първо главниците за данъците и осигуровките с изтекъл срок за плащане, а след това лихвите по тях. Това стана с промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс (ДОПК), които народните представители приеха на второ четене.