„Нека го кажа ясно – бойкот или опит за саботиране на работата на КСНС нямаше”, категоричен е депутатът Явор Нотев, който беше и единственият представител на Обединените патриоти, присъствал на събранието днес.

Той коментира, че пристигането на премиера Бойко Борисов с час и половина закъснение е било „в първия възможен за него момент”.

„Моментът, в който прекъснахме работа заради липсата на кворум, решението на президента беше обявено пред всички участници. Това се прие без коментари и обструкции вътре в самата зала и категорично съм изненадан, че го наричат провал4, допълни още Нотев.

Той определи взетото решение като разумно.

„Антикорупционен закон ще има, макар решението за това да не е в президентството”, допълни още Нотев. По думите му в представените днес законопроекти е имало редица проблеми, но сега ще бъде направен опит да бъдат преодолени.

„Волята за такъв закон е единна. И двата закона предвиждат създаването на орган за борба с корупцията”, допълни още Нотев.

Именно бъдещият орган за борба с корупцията стана повод за неразбирателството между БСП и ГЕРБ – според първите неговото ръководство трябва да се назначава от президента, докато според ГЕРБ – от Народното събрание.

„Няма как и формално да се подкрепи назначаването на органа от президента, защото това ще е в разрез с правомощията му. Също така житейски и логически представител на едната власт еднозначно да назначи този орган…”, коментира от Нотев.

Той допусна, че е възможно новото звено да се назначава от парламент и президент заедно.

По повод скандала с депутата от ГЕРБ Антон Тодоров, който в ефир заплаши водещия в Нова телевизия Виктор Николаев, Нотев заяви, че ще гласува оставката на Тодоров.

„Този акт не се гласува, това е волеизявление на даденото лице. Бих гласувал всяка една оставка, която е подадена и е лично решение”, допълни още Нотев.