Не съм българската Моника Маковей. Това каза Ясен Тодоров, председател на Етичната комисия към Висшия съдебен съвет, по повод назначаването му за член на Националния съвет по антикорупционни политики.

В предаването Лице в лице Тодоров поясни, че Министерски съвет е приел стратегия за превенция и противодействие на корупцията. „Съгласно нея трябва да се създадат два органа – координационен и оперативен”, добави още той.

Председател на новия орган за борба с корупцията ще бъде Меглена Кунева. На въпрос дали за Тодоров ще е проблем да работи заедно с Христо Иванов, негов главен опонент за съдебната реформа, Тодоров отговори: „Има ли лошо да сме публични опоненти? По-страшно от това е когато нямаш право на собствено мнение”.

Според Тодоров няма нищо лошо един орган да работи колективно и да включва членове от всички партии в парламента. „Националния съвет по антикорупционна политика ще работи сесийно”, поясни още той.

Враг на съдебната реформа

„Това, че изразявам несъгласие не означава, че не искам по-добро правосъдие”, коментира Тодоров позицията си за съдебната реформа. „Моето виждане имат огромна част от българските магистрати”, каза още той.

По думите на Тодоров българските магистрати са стресирани от условията на работа, защото има постоянна несигурност в закона. „Имахме един закон, втори изцяло нов за последните 25 години, тези промени ще са трети различен закон. Не може в условия на несигурност да искате от магистратите да дават сигурност на гражданите”, обоснова се Тодоров.

Целия разговор може да видите тук: