Изтече срокът за подаване на документите за партиите и коалициите за изборите за Европарламент.

До момента документи за участие в евроизборите на 26-ти май са подали 15 партии, 9 коалиции и 10 инициативни комитета. Предстои проверка на подписките на участниците в ГРАО. Едва тогава ще стане ясен точният брой на кандидатите, за 17-те български места в Европейския парламент.

Спаринг-партньорите на тези избори се определиха още с регистрацията. „Атака”, например, подаде документи последна от трите партии в „Обединени патриоти”. „НФСБ е партията, която предопредели явяването поотделно”, каза Волен Сидеров.

Сидеров и депутатите му няма да са в листата, дават път на младите. Листата на ДПС също не е готова. Номинираните са 100. „Ние заявяваме, че сме гарант за мира и сигурността в страната и Европа, гарант сме на правата и свободите на всички български граждани”, каза Мустафа Карадайъ.

Преките им конкуренти от ДОСТ, срещу които прокуратурата започна проверка за противоконституционни действия, също се регистрираха. „Тук няма сепаратизъм, нито искане за автономия, искаме не по-малко от това, което всички малцинства имат”, посочи Лютви Местан.

„Ние заявяваме,че сме гарант за мира и стабилността в страната, региона и Европа. Нашите приоритети са чисти храни, чиста вода, чист въздух”, каза председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Партия „Атака” се регистрираме последни от тройната коалиция, защото имах търпението и толерантността дали все пак няма да решат да се явим заедно, защото бях радетел затова”, заяви лидерът на „Атака” Волен Сидеров.

БСП обжалва състава на Районните избирателни комисии в осем области, пренаредени от ЦИК, въпреки споразуменията между партиите. Левицата обжалва и регистрацията на „Коалиция за България”, в която участват АБВ и още 6 партии. Марката е патентована от БСП, но и от Николай Малинов, който пък я предоставя на АБВ. Неговата регистрация обаче е само за търговска дейност и реклама.

Регистрира се и партия НДСВ, чийто слоган от близкото минало „Европа ни чува” – тази година ще е мото на ГЕРБ