Ако новата партия на Лютви Местан ДОСТ отговори на очакванията на българските граждани, на изселниците в Турция и на многото живеещи в Западна Европа гурбетчии, на избори тя може да спечели около 380 000 гласа. Този коментар направи лидерът на Конфедерацията на балканските турци Зюрфетин Хаджиоглу в две поредни интервюта за Анадолската агенция през последните дни.

За сравнение, на парламентарните избори през 2014 г. ДПС взе малко над 487 000 гласа.

„Подкрепяйки партията като редови гражданин, аз искам три неща – демокрация, демокраци и демокрация”, подчерта той. В материалите на агенцията се посочва, че според основателите на ДОСТ са нужни нови политици, по-демократични хора, обърнати към електората си и заинтересовани от истинските му проблеми.

Самият Хаджиоглу коментира процесите в ДПС, довели до изключването на Лютви Местан и появата на новата му партия. Според него на лидера не е била дадена възможност да се защити, а рокадите са били предателство спрямо избирателите.

„Вярвам, че турците в България ще се надигнат отново, както беше преди 26 години – за да отвоюват своята идентичност, култура и религия”, коментира още той.

Хаджиоглу коментира информацията, че на Ахмед Доган и Делян Пеевски е забранено да влизат у нас. Според него медиите на неуспелия шеф на ДАНС са проводник на антитурска пропаганда и те се опитват да представят решението на Анкара като политическо, когато всъщност става въпрос за международен икономически въпрос (в турските медии циркулират информации, че Пеевски има голяма роля в контрабандата на цигари на местния пазар – б.р.).