Двама души „изпаднаха” от министерските редици, а местата им бяха светкавично попълнени в рамките на няколко часа. Очакваната оставка на Стефан Константинов и изненадващата на Трайчо Трайков обаче не внесоха стрес сред колегите им, поне на думи.

Николай Младенов, снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Външният министър Николай Младенов заяви, че рокадите в правителството не го притесняват. „За мен е важно да има сериозна дискусия за икономическата политика на България и за начина, по който ще насърчаваме българския износ”, коментира той.

Снимка: БГНЕС, архив
Снимка: БГНЕС

Лиляна Павлова също прояви спокойствие, като изтъкна наложената максима, която често е изричана от министрите: „Всеки един от нас е с оставката си в джоба и винаги можем да бъдем сменени”.

Тя допълни, че всеки министър трябва да изпълнява работата си и възложените му отговорности: „Важното е ние отговорно и съвестно да си вършим работата и да спим спокойно, че сме си я свършили”.

Думите й до известна степен преповториха тези на вицепремиера Цветан Цветанов, който заяви пред bTV: „Всеки един министър е с потенциален жълт картон от премиера, защото премиерът генерира цялата отговорност за цялостното управление(...) Всеки един от министрите трябва да понася съответното напрежение, което се създава от неговата секторна политика”.

Знаех за промените в кабинета предварително, бях известен още във вторник, заяви по-късно през деня вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков в Пловдив.

Той е имал дълъг разговор с премиера по темата снощи, а преди два дни също са я обсъждали. Дянков знаел и за причините за оставките.

С министър Трайчо Трайков много добре съм работил, кадърен човек е, но просто хората се изморяват и е хубаво да има промени, заяви Симеон Дянков.

Неговото мнение е, че Десислава Атанасова ще бъде един добър здравен министър, познава тематиката, познава парламента. Важно е двете институции – министерство и парламент да работят заедно. В голяма част от темите, не само за лекарствената политика, но и с промените на системата на болничната помощ е запозната, така че веднага ще се види напредъка там, каза Дянков.