Трайчо Трайков си тръгва по лични причини, заяви в „Тази сутрин” вицепремиерът Цветан Цветанов. Твърдението му обаче се размина с това на самия Трайков, който по-късно коментира, че мотиви за освобождаването му не са били посочени.

На въпрос дали Трайков е бил помолен от премиера да напусне поста, Цветанов отговори, че процесът е взаимен.

Вътрешният министър каза още, че оставката на здравния министър отлежава на бюрото на Бойко Борисов от 13-ти март, а икономическият е депозирал своята веднага след връщането на българската делегация от Катар на 15-ти март.

Цветанов сподели мнението на премиера, че новият здравен министър трябва да бъде външен човек за системата.

Предал, приел

Оставките бяха поставени на обсъждане на извънредното заседание на Изпълнителната комисия на ГЕРБ от премиера.

Въпросът защо министерските рокади минават през Изпълнителната комисия, а не през Парламентарната група на партията остава загадка.

"Говорихме за проблемите около секторите и кой ще поеме постовете", разказа вицепремиерът.

Попитан чия била инициативата за оставката на икономическия министър, Цветанов отговори: „Приемете, че това е взаимен процес, защото единият подава, а другият приема”.

„Не бих могъл да коментирам личните мотиви. Дискутирахме проблемите в секторните политики”, посочи още веднъж Цветанов.

По думите му заради проблемите в здравеопазването има формиране на определено недоверие в ПГ на ГЕРБ. Цветанов визира скандала с договорите за лекарства, сключвани от НЗОК през 2011 година.

Що се касае до сектора икономика, Цветанов не посочи конкретна причина, която да доведе оставката на Трайчо Трайков. Според него проваленият бизнес-форум в Катар не е причината за оставката на министъра, както и за това премиерът да я приеме.

Изпълкомът на ГЕРБ не е обсъждал и преговорите с шефа на „Газпром” Алексей Милер за цените на природния газ за България.

Цветанов все пак визира като проблем в сектора интерколекторните връзки с Турция и Гърция, по които нямало развитие от две години и половина, както и проблемите в „Мини Марица Изток”.

Министрите стресирани

Вицепремиерът обаче отклони въпросите за конкретната  причина за оставката на Трайков:

"Работим в изключително голям стрес, всеки един министър и затова премиерът казва, че оборотите в това правителство са големи", обясни Цветанов.

„Имаше дискусия, когато се събираме има дебат и дискусия, не казва премиерът: Ето две оставки”, каза Цветанов. По думите му в кабинета е имало много случаи, в които министрите са на различно мнение, но винаги е имало диалог и премиерът се вслушвал в мненията на останалите. И в не малко от случаите се приемали решения по идея на съответния ресорен министър.

"След дискусия премиерът взема решение, което е най-добро за цялостното управление на страната", посочи вътрешният министър.

„Всеки един министър е с потенциален жълт картон от премиера, защото премиерът генерира цялата отговорност за цялостното управление. Когато има проблеми в секторните политики, те отиват като концентрация на напрежение към премиера. Всеки един от министрите трябва да понася съответното напрежение, което се създава от неговата секторна политика. И в тази посока не виждам нищо нелогично в това, което коментираме - оставките” , каза Цветанов.

По думите му във всяка демократична държава винаги има подобни кадрови промени.