За предстоящ незаконен запор на своя издател съобщават „Дневник” и онлайн изданието на в.”Капитал”. Според публикацията Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество е подложена на натиск от страна на главния прокурор Сотир Цацаров. Последният не коментира случая, а от КОНПИ се оправдаха със служебна тайна.

„Според информацията през последните месеци върху КОНПИ е оказван системен натиск да започне производство спрямо Иво Прокопиев, Галя Прокопиева и семейството им. А доклад по темата е включен в дневния ред на заседанието на комисията за утре, сряда. Това ще даде основание да бъде поискан запор на активи, в това число на "Икономедиа", фирмата - издател на "Капитал" и "Дневник", в която Иво Прокопиев има мажоритарен дял”, пишат издателите на бизнес седмичника, в който често излизат материали по темата „Съдебна реформа”, в които е критикуван Цацаров.

Именно за обвинител №1 се твърди, че е провеждал среща с председателя на КОНПИ Пламен Георгиев, в хода на която е настоявал за започване на процедура срещу Прокопиев.

Като повод се сочи приватизацията на „Каолин” през 2000 г., в която до момента няколко проверки не са открили нарушения и която би трябвало да е извън обхвата на КОНПИ. Според „Капитал” процедурата за конфискация този път ще бъде започната от подразделението на комисията в Благоевград.

Проверката на КОНПИ срещу Прокопиев е започнала във връзка с делото за продажбата на дялове от ЕВН, което наскоро беше прекратено и върнато на прокуратурата заради неясноти в обвинителния акт и нарушени права на обвиняемите.

Цацаров (почти) не коментира

„Не коментирам изявления на обвиняеми лица, както и публикации в принадлежащи им медии”, заяви пред „24 часа” главният прокурор Сотир Цацаров.

Според информация на всекидневника, утре КОНПИ действително ще обсъжда дали да внесе искане на запор на активи на „Икономедиа”, като точката е била в дневния ред и на заседанието от миналата седмица. Причина обаче не била приватизацията на „Каолин”, а катастрофиралото дело за ЕВН.

По закон КОНПИ може да проверява до 1 година с възможно продължаване на процедурата с още 6 месеца.

КОНПИ (съвсем) не коментира

Информацията, събрана в хода на проверка за незаконно придобито имущество е служебна тайна и може да стане публична едва след налагане на обезпечителни мерки и определение на съда, с което искането е допуснато. Това посочиха от КОНПИ в своя позиция.

Съобщението повтаря текстове от Закона за отнемане в полза на държавата на незаконно придобито имущество – проверката започва след уведомление на прокурор за повдигнато обвинение по конкретни текстове от Наказателния кодекс, а след това процедурата продължава максимум 18 месеца.

„В своята работа КОНПИ е доказала, че следва единствено разпоредбите на закона при вземането на всички свои решения”, подчертават от комисията.