Премиерът Пламен Орешарски е трети по рейтинг сред политиците с 38% след президента Росен Плевнелиев – 50-52%, и кмета на София Йорданка Фандъкова – 40%, показва изследване на агенция „Медиана”. Първата петица допълват лидерът на БСП Сергей Станишев - 32%, и бившият премиер Бойко Борисов – 30%.

Социологът Колю Колев коментира този резултат като „парадоксален” пред агенция „Фокус” и допълни:

„Независимо от протестите, независимо, че се иска оставката на неговото правителство, той има изключително висок рейтинг за тези условия. Може би се дължи на факта, че той не е лично обвиняван за номинацията на Делян Пеевски за председател на ДАНС. Зад нея се привиждат повече политически игри и ходове, а не директно негова вина. Той е по-скоро въвлечен в това, а не е толкова виновен. Орешарски винаги е имал имиджа на високоуважаван човек и не само в ляво, а и в дясно. При това положение, невключвайки се в общия крясък, той запазва относително висок рейтинг”.

Ден по-рано друго изследване на същата агенция показа „позитивен” резултат за настоящия кабинет - 60% от участвалите искат правителството да продължи да работи, а 28% настояват за избори тук и сега.

„Когато всичко бушува и се клати наоколо, хората имат нужда от някаква относителна видимост и стабилност. В този смисъл президентската институция създава тази видимост на нещо стабилно. Ако в крайна сметка се сбият и се скарат и се стигне до предсрочни избори и всичко останало, и нова каша, президентът ще назначи служебно правителство и нещата ще се оправят. Това е вероятно причината, поради която президентът Росен Плевнелиев се ползва с подкрепа. Основната причина е не прякото противопоставяне между политически субекти”, допълни Кольо Колев.