Промените в изборния кодекс трябва отново да влязат в пленарна зала. Разглеждането му беше провалено, след като в края на миналата година опозицията напусна пленарната зала.

Управляващите също отказаха да продължат с работата по Кодекса, докато опозицията не се извини за думите си, че с готвените промени ГЕБР цели фалшифицирането на предстоящия парламентарен вот.

Текст от Изборния кодекс сблъска шефката на правната комисия Искра Фидосова и колегата й от БСП Мая Манолова. В четвъртък депутатите постигнаха съгласие наблюдатели да следят изборния процес, както и въвеждането на данните в портоколите на секционните избирателни комисии. Днес обаче Манолова поиска наблюдатели да има и в ЦИК като гаранция срещу фалшификации.

„Ако нищо не ви притеснява и сте за феърплей, защо да не се въведе защо да не е ясно другото просто ще бъде лицемерие”, заяви депутатът от Коалиция за България Мая Манолова.

„Г-жо Манолова не мога да повярвам вие сте просто непоправима. Ако говорите за лицемерие то аз виждаме днес другото ви лице, в четврътък бяхте друга, сега виждам друга Мая.

Според приетите промени застъпниците ще бъдат в регистър и ще следят работата в една секция. Аргументът, е че така ще се спре купуването на гласове от застъпниците, а опозицията пък видя удар по малките партии”, контрира Искра Фидосова, председател на правната комисия към НС.

„Аз лично не приемам застъпниците да бъдат закрепостени за една секция”, заяви Михаил Миков, също депутат от Коалиция за България. Спорът по изборния кодекс достигна своя връх в момента, в който започна обсъждането на забранителните списъци Депутатът от левицата Мая Манолова се усъмни, че дори тя може да попадне в тях под предлог, че не е в добро психическо здраве, което взриви залата.

Все пак депутатите гласуваха предложението на мнозинството избирателните списъци да бъдат публикувани в интерент 10 дни преди вота.

Междувременно Атака поиска от президента да наложи вето на изборния кодекс, ако не бъдат приети никакви предложения на опозицията. Нито една от поправките в избирателния закон, предложени от групата на Волен Сидеров, не е приета от мнозинството в Народното събрание. Това стана ясно след поредната среща на Росен Плевнелиев с парламентарните партии в месеца на политически консултации.

„За изборния кодекс Атака помоли, че от техните 34 предложения нито едно не е прието па първо четне. Аз като президент имам активна роля. Следя внимателно какво се случва в парламента и ще реагирам с аргументи ако има слабости с изборния кодекс", коментира държавният глава Росен Плевнелиев.

На последното заседание на правната комисия се реши всички партии с парламентарни групи да имат представители в ръководството на районните избирателни комисии на квотен принцип в зависимост от представителството в нашия и европейския парламент.

Очакванията на ГЕРБ са промените в изборния кодекс да станат факт да края на този месец.