Турски език в секциите, кметове до урните, кметове, които превозват избиратели до секциите и председател на комисия от ДОСТ – така протече изборният ден в Джебел, предаде специалният пратеник на bTV Мария Цънцарова.

ДПС и ДОСТ, без никакви задръжки, на практика контролираха гласовете на техните избиратели.

Битката е толкова ожесточена, защото това е общината, в която ДПС държат да покажат, че имат позиции, след като кметът Бахри Юмер беше един от първите, които напуснаха партията на Ахмед Доган и подкрепи новосъздадената партия на Лютви Местан. Президентските избори са тестът колко взема Местан от ДПС.

Макар и задължително, в секцията в джебелското село Папрат говореха на български само пред журналисти. Иначе избирателите не разбират.

Камерата на bTV засне възрастни хора, които очевидно не говорят български, но знаят, че трябва да изберат №17.

Незаконно, но вотът вървеше в присъствието на кмета. Първоначално той заяви, че тъкмо е гласувал и си тръгва, след което отново се върна при урната.

Оказа се, че също незаконно председателят на секционната комисията Мехмед Мюмюн е от ДОСТ, макар хората на Местан нямат право на членове в комисиите.

По документи Мюмюн пък е регистриран от Реформаторския блок. От Блока коментираха, че той се е представил като техен симпатизант пред местната им структура.

След като преди три месеца кметът и още около 40 души от селото се отрекоха от ДПС и се врекоха във вярност на ДОСТ и Местан, днес Папрат обърна избора си – от 100% гласували за ДПС на предишните избори, сега – 100% дадоха гласа си за подкрепената от ДОСТ Цецка Цачева.

В съседното село Сипец кметицата от ДПС пък с личната си кола извозваше хора до секцията и искаше да им помогне при избора. bTV засне как членовете на комисията предприемат друго незаконно действие – в тъмната стая с избирател влиза член на секционната комисия.

Кметицата отказа коментар.

В самия Джебел беше регистрирано фрапиращо нарушение – общински съветник от ДПС изкъсо е следял изборите в една от секциите, като се регистрирал като член на СИК с ЕГН-то си, но с фалшиви имена. Същият случай има и в едно от момчилградските села. Прокуратурата се заема с тези общ съветници.

В Джебел ДПС печели 2140 гласа срещу 1942 – фрапиращи разлики в сравнение с предишни избори. Анализите предстоят.

Вижте повече във видеото: