От утре депутатите отново тръгват на работа – започва лятната сесия на Народното събрание.

Въпреки че формално сесията започва след края на ваканцията, реално политическите сили се стягат за откриването на сезона от утре. И докато БСП и ДПС правят планове за този парламент, най-голямата политическа сила – ГЕРБ, вече мисли за разпускането му.

„Основният ни приоритет е незабавни предсрочни избори. Това е единственият начин България да стане нормална европейска държава и да се спре всичко това, което се случва ежедневно в парламента”, категоричен беше Димитър Главчев от ГЕРБ.

Според бившите управляващи така ще се покаже реалното съотношение на силите. БСП обаче са се фокусирали по-скоро върху законодателната дейност и не смятат да си тръгват от депутатските банки.

Приоритетите според Корнелия Нинова са: „Законите в подкрепа на потребители и български производители и борбата им срещу големите, които злоупотребяват със силата си на пазара; Закона за МВР; за земеделските производители; всички закони за нови работни места”.

И докато БСП мислят в законодателни приоритети, ДПС разсъждават за новия сезон стратегически - от гледна точка на предстоящите избори. При позитивен вот кабинетът Орешарски щял да се прелегитимира.

„Кабинетът трябва да премине от стратегия на оцеляване към стратегия на по-ефективно управление”, подчерта Лютви Местан. ДПС обявиха, че очакват при този сценарий и актуализирана управленска програма. Замълчаха обаче по темата с евентуални кадрови промени.

„Атака” ще акцентира на борбата с монополите, а според Магдалена Ташева, и на „борба с тия така наречени бежанци, вълни от джихадисти, които нахлуват и искат статут на бежанци...”.

Всяка от парламентарните сили стъпва в новия сезон с конкретни политически и законодателни идеи, които ще опита да реализира в следващите три месеца до дългата ваканция през август.

Ден преди старта на лятната сесия вече е ясно, че сме на прага на поредния интересен политически сезон. Ще има ли сблъсъци, рокади и интриги - тепърва предстои да разберем.