„В момента наблюдаваме рухването на схемата КТБ номер 2“, заяви бизнесменът Иво Прокопиев в предаването „Тази неделя“ по bTV.

Така той коментира спирането на огромни обществени поръчки в последните дни.

„Този модел с концентрация на обществени ресурси на едно място, които политиците да използват за това, за което им е удобно – да си финансират медии, които ги хвалят, собствени политически проекти, оплюването на своите обществени опоненти, това го виждахме в КТБ – как бяха концентрирани държавните депозити в банката, как след това, заради голямото проспиване от всички възможни регулатори, системите за защита не сработиха и в крайна сметка пирамидата рухна с цената на 4 млрд. лв. за българското общество и данъкоплатци. Това с обществените поръчки е същото, просто източникът на парите не са спестяванията на хората, а са в голямата си степен европейски пари и в една немалка степен – и наши пари от българския бюджет“.

Мината е една граница, след която Европа вече не проявява търпимост към подобни практики и министър-председателят Бойко Борисов правилно е разчел сигналите, които получава отвън, смята бизнесменът.

Името на Прокопиев беше замесено в спирането на поръчките, след като депутатът и бизнесмен Делян Пеевски каза, че е хубаво Борисов да погледне в огледалото и да каже дали не вижда Прокопиев и кръга „Капитал“, а премиерът отговори, че винаги е виждал само себе си.

Прокопиев увери, че когато погледне в огледалото, вижда себе си. „Но ако някой премиер на България започне да вижда и някой друг в собственото си огледало, значи дните му на този пост са преброени“.

Снимка: bTV

На въпрос защо Пеевски е направил това изказване, Прокопиев отговори: „Много хора си задават този въпрос, защото някак си много непропорционално моето име излезе в този скандал с обществените поръчки, при положение, че целият ми бизнес е много далече от държавата, не само не получаваме никакви обществени поръчки, но гледам да нямаме никакви допирни точки с държавата“.

Той увери, че по никакъв начин не е засегнат от спрените поръчки и твърденията, че е намесен в поръчката за изработването на новите лични документи няма нищо общо с истината.

Замесването на името му било направено, „за да се поддържа митът, че има два враждуващи кръга, че имам някаква лична битка с г-н Пеевски“. Нямам отношения с Пеевски, не го познавам, не съм го и виждал, увери Прокопиев.

„Големият проблем на образа в огледалото е, че сянката на г-н Пеевски много дълго време витае в огледалото на българския премиер, който и да е той“, каза бизнесменът.

За обвиненията, че статията в германското сп. „Шпигел“, от която тръгна метафората за огледалото (Spiegel, от герм. ез. – огледало), е резултат от влиянието на Прокопиев и „Икономедия“, той отговори: „Не виждам основания да вярвам дори на дума от това, което пишат жълто-кафявите медии, защото те съществуват, за да разпространяват неистини и да поддържат напрежение в държавата“.

Снимка: bTV

След като Пеевски каза, че трябва да се проверят и бизнесите на Прокопиев, бизнесменът посочи, че той и бизнесът му е в обществения обектив от години, откакто през 2009 г. в „Капитал“ е пуснал първото си журналистическо разследване за КТБ. „От тогава сме непрекъснато проверявани“, посочи той и добави, че не се притеснява, защото всичките му бизнеси са проверявани и повечето проверки са приключили, без да са намерени нередности.

Прокопиев посочи и че не е олигарх, защото „олигарх е този, който се възползва от властта“, а той и медийната му група „са опонент на властта в последните 15 години“.

България в момента е на кръстопът – или ще остане в семейството на европейските държави и в полето на евроатлантическите ценности, или ще започне период на полуразпад. Защото какъвто беше проблемът в КТБ, такъв е и при обществените поръчки. Не е проблемът, че някакви хора вземат едни пари, било то и европейски. Проблемът е, че за да съществува национална схема за крадене на обществени поръчки, значи всички контролни механизми по веригата са изключени, посочи Прокопиев.

Според него в последните години политиците се опитват да подменят представата за бизнес и да омаскарят всички, които се занимават с бизнес, свеждайки го до това, че едва ли не бизнесът е усвояването на обществени поръчки и взаимодействие с политиците. Има два вида бизнес – единият краде от обществения ресурс. Вторият вид е истинският – създава стойност и бизнесменът взема част от тази стойност, останалата разделя с работниците си и с обществото под формата на данъци, обясни той.

Снимка: bTV

Пеевски разбива средата за бизнес, защото корумпира и овладява основните институции, които трябва да пазят конкуренцията.

На въпрос дали неговите медии участват в целенасочени атаки към главния прокурор Сотир Цацатов той отговори: „Не бих казал, просто прокуратурата е хваната в този корупционен модел“.

Според него проблемите няма да се решат с комисар по корупцията във всяко ведомство, а „с повече Европа“.

Запитан дали скоро ще разберем истината за фалита на КТБ, Прокопиев каза: „Истината е, че КТБ схемата беше възможна, защото над банката имаше политически чадър. Той парализира всички контролни механизми, които трябваше да предотвратят източване в такъв размер. Не сме чули премиера да даде оценка на модела КОЙ, на схемата КТБ и на модела Пеевски. Въпрос на политическа воля е, ако има такава воля, много лесно може да се каже кои са били хората, които са осигурявали този политически чадър и трябва да понесат отговорност“.