ДПС води кампания срещу мен с идеята, че нанася щети на Реформаторския блок. Това заяви в предаването „Тази сутрин” на bTV бившият премиер и настоящ директор на „Лаборатория управление на рискове” Иван Костов.

Това им е намерението и мисля, че успяват, посочи той.

Той прогнозира, че местният вот наесен практически е с предизвестен край - управляващите ще засилят позициите си в местната власт, а опозицията ще отслаби своите още повече. ДПС ще загуби много на местните избори противно на това, което се надяват, убеден е Костов.

Според него е важно какво поведение ще имат Патриотите, които могат да решат да преустановят участието си в управлението.

Костов прогнозира, че се очертава пълен мандат на Бойко Борисов като премиер, основно заради изключителната слабост на опозицията.

По думите му България се стабилизира политически. „На фона на двете парламентарни кризи и предсрочни избори през 2013 и 2014 г. в момента тече частична стабилизация на страната. Една година след изборите няма разклащане на политическата система”, коментира Костов.

Според него ДПС е извършила завой към Анкара и вече е много близо до позицията на ислямистите и османистите в Турция.

Той определи като риск по-тясната обвързаност на ДПС с Реджеб Таип Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, която е ислямистка и неоосманистка и е на власт от 2002 г.

През 2006-2007 г. започнаха да превръщат Дианета (дирекцията по вероизповеданията) в огромна институция, която ислямизира Турция. Нейният бюджет е 1,9 пъти повече от бюджета на вътрешното министерство на страната, посочи Костов.

Преброяването на населението от 2001 г. показва силно намаляване на хората, които обявяват, че майчиният им език е турски, че са от турския етнос и са мюсюлмани. Това означава, че построените огромен брой джамии между 2002-2010 г. са направени просто като знаци, в тях не ходят хора. Това е показност, това е присъствие, заяви експремиерът.

Дианета построи в България две огромни средни училища за мюсюлмани с капацитет от 100 души, в които в момента в Момчилград има 100 ученици, допълни Костов.

За казуса „КТБ”

Той нарече неуместна кампания намесването на името му в скандала „КТБ”, която цели да прикрие истинското ограбване на банката, насочвайки вниманието към хората, които са си вложили парите в нея.

По думите му европейските институции трябва да се заинтересуват какво става с една банка, която е била фалирана. Тезата, че тя ще бъде фалирана, за да бъде ограбена, съм я казал преди една година, припомни бившият министър-председател.

През август миналата година, отново в студиото на bTV, той се закани, че ще каже имената на виновните, ако се сбъднат рисковете, за които предупреждава и „заедно с мръсната вода изхвърлят бебето от коритото”.

Днес той уточни: Условието да кажа имена е да се случи непоправимото – тоест да има банкова криза в страната. Ако в момента говоря, мога по някакъв начин да изостря рисковете за нашата банкова система, което в никакъв случай не желая да направя.

„Аз съм си взел парите, защото такъв е законът в България, защото не съм лихвар”, подчерта Костов.

За новия управител на БНБ Димитър Радев

Костов определи като голям риск решението на новия управител на БНБ Димитър Радев да остави в екипа си подуправителите на предшественика си Иван Искров.

Едно успешно дело срещу България би направило тези лица виновни за фалита и отнемането на лиценза на КТБ и всички членове на УС трябва да бъдат сменени, отбеляза Костов.

Той допълни, че не знае дали е имало натиск към новия шеф на БНБ да запази заместниците на Искров.

Костов подчерта, че Радев е експерт и специалист от най-високата възможна класа.

За кризата в Гърция

Има смисъл да се помогне на Гърция, ако има висока гаранция, че тя ще излезе от тази ситуация, коментира Иван Костов. Големият пролем е дали Гърция при тази влошена икономическа конюнктура ще може да изпълни такава тежка програма, изтъкна той.

Ние сме били дори в по-тежко положение от Гърция през 1990 и през 1997 г., припомни бившият премиер.

Според него е добре позицията на България, че не иска да дава пари в помощ на Гърция, да бъде официализирана и аргументирана.

Гръцкият премиер Алексис Ципрас разбра, че самоунищожава Гърция много късно, заяви още Костов.