Правителството в оставка ще остави служебният кабинет да реши за отдаването на концесия на Летище София, съобщи транспортният министър в оставка Ивайло Московски.

Срокът ще бъде удължен до 31 януари догодина, каза той. "Оставяме на служебния кабинет на г-н Радев или друга форма да решат дали да предприемат процедура или не", посочи Московски на извънреден брифинг, след като по-рано днес от БСП поискаха незабавно прекратяване на процедурата. Той изтъкна, че решението е взето след консултации с премиера в оставка Бойко Борисов.

Московски категорично отрече, че летището ще бъде подарено на турска фирма. "Нека тези, които претендират за прозрачност и честност, да вземат решението", каза още Московски.

Транспортният министър в оставка подчерта, че концесията на летище София никога не е била самоцел за правителството, а винаги е била обвързана с единствената възможност да бъдат стабилизирани БДЖ.

Той припомни, че ГЕРБ е заварила железницата с 850 млн. лева необслужвани дългове, сега тези дългове са намалени до 500 млн. лева, но кредиторите не позволяват повече разсрочване.

По-рано днес социалистите изразиха мнение, че правителство в оставка не може да се занимава с толкова важен въпрос.

Сред кандидатите за концесията се спрягат две турски фирми – TAV, която участва самостоятелно и „Лимак”, която влиза в състезанието заедно с руската „ВТБ Капитал” и швейцарската „Флугхафен Цюрих”.

Депутатът Жельо Бойчев заяви, че „отдаването на националното летище на турска фирма за нас е пробив в националната сигурност”.