Назрял е моментът за повече консолидация, за повече концентрация – на власт, ако искате, и повече ефективност. По този начин председателят на Народна партия „Свобода и достойнство” Корман Исмаилов обясни в студиото на „Лице в лице” процесите в Реформаторския блок, който ще има единен председател.

„Една конфигурация с много лидери, с много глави, не е ефективна”, подчерта бившият лидер на младежкото ДПС. По думите му в следващото Народно събрание е важно парламентарната група на РБ да е колкото се може по-голяма и по-консолидирана.

„Реформаторският блок би имал възможността както да участва в едно бъдещо управление, да го подкрепи без да участва и да е опозиция. Това е част от този процес на консолидация, на поемане на ясна отговорност”, посочи Исмаилов.

По думите му дясното обединение се конкурира с всички партии, но има своеобразна червена линия – коалиция с ДПС, БСП и „партиите от спектъра на национал-популизма” е невъзможна. Поради тази причина и реформаторите гледат на ГЕРБ като на възможен партньор.

Исмаилов, който е бил депутат от ДПС, коментира, че ръководството на движението е част от проблема, част от коалицията, която „запали чергата” и след това се е преориентирало като предупреждава за опасността от пожар чрез подкрепяната актуализация на бюджета.

Според председателя на НПСД, Бойко Борисов е разбрал, че взаимодействието с кръговете около Делян Пеевски е пагубно и инстинктът му е бил „да се отдръпне веднага” и затова ГЕРБ блокираха предложението на ДПС за ремонт на държавните разчети.

Корман Исмаилов посочи, че ГЕРБ след предишното си управление „имат нужда от сериозни партньори”.

В същото време подалият оставка като говорител на РБ и вероятен единен лидер Радан Кънев упрекна обединението, че е твърде зависимо от ГЕРБ. „Не става въпрос за вина, колкото за рискове пред нас. Господин Борисов е известен с неговите маниери, с неговото постоянство и непостоянство. В по-предишното НС се разпадаха парламентарни групи, имаше правителство , което не изкара пълния си мандат”, припомни Исмаилов.

Според него всички лидери от РБ трябва да присъстват на срещите с други политици, като този вид комуникация трябва да е открит, а не „в сараи, къщи и кафенета”. В противен случай се създавали интриги.