Отклоняването на правителствения самолет, превозващ водената от премиера Бойко Борисов официална делегация по маршрут София – Рияд, е техническо недоразумение, заявиха от посолството на Иран в България.

Снощи на път за Саудитска Арабия правителственият самолет навлиза в иранското въздушно пространство. Малко след това той прави рязка маневра и се връща над Турция.

Оттам потегля към Ирак и Кувейт, след което достига Саудитска Арабия.

Външният министър Екатерина Захариева съобщи, че екипажът е имал всички необходими дипломатически разрешение да предприеме точно този маршрут.

Бившият шеф на „Авиоотряд 28” Пенчо Пенчев също е категоричен, че е изключено командирът на полета да е летял без да има необходимите документи за курса.

Премиерът Борисов също коментира ситуацията, като каза, че България и Иран са в прекрасни отношения.

Причините за отказа на Техеран правителствената делегация да не лети над територията на ислямската република не станаха ясни до късния следобед.

В Министерството на външните ни работи беше привикан временно управляващия на посолството на Иран у нас Хасан Дотаги.

В официално съобщение се посочва, че проявеното отношение от страна на Иран е оценено като „неприемливо предвид правителствения статут” на полета, както и активния политически диалог и сътрудничеството между България и Иран през последните години.

Дотаги заяви, че отклоняването на полета е техническо недоразумение.

По-късно, до медиите беше разпространена и официалната позиция на иранското посолство, която потвърждава думите на Дотаги:

Поради несъответствие в обявените данни по време на полет с информацията, предоставена от компетентните български органи, поради технически причини преминаването на самолета не беше осъществено.

В края на официалното съобщение е подчертана „отличната воля” на властите на Иран за продължаване на развиващите се отношения между двете страни.