Увеличаване на заплатите в МВР с 5% чрез съкращения на служители, които не са ангажирани с основните дейности на ведомството готви вътрешният министър Цветлин Йовчев до средата на 2014 г.

„Ще успеем да постигнем над 5% увеличение на заплатите на служителите в МВР”, увери той в ефира на БНР.

Парите ще бъдат осигурени след съкращения в секторите, които не са пряко ангажирани с основните дейности на МВР – сега техният обем е около 30%, а според Йовчев може да бъде свален до 15%.

„Не трябва да омаловажаваме труда на тези хора, но 30% е прекалено голям дял. Спокойно може да го свалим до 15% и това ще подобри работата”, коментира вътрешният министър.

Съгласно цитирания от него план до края на годината ще бъдат съкратени 10% от тези служители, а в първите шест месеца от началото на следващата година ще бъдат съкратени още 5%.

„На база на това съкращение, планираме повишаване на заплатите на служителите, които се занимават с основните дейности. Част от средствата, които ще бъдат икономисани, ще отидат за обезщетения, така че увеличението на заплатите няма да бъде в рамките на 15%, но мисля, че ще успеем да постигнем може би над 5%”, допълни Цветлин Йовчев.

Кой организира провокациите

Цветлин Йовчев коментира и действията на полицията по време на протестните демонстрации. „Не се интересуваме от това кой организира протестите - това не е противозаконно, това е конституционно право. Всеки може да се сдружава и да организира протести. Но за това кой организира провокации и насилие, кой нарушава обществения ред - там не можем да останем безучастни. И има сигнали, че там има организация”, подчерта силовият министър.

Той бе категоричен, че в редиците на протестиращите има различни групи хора и това, по думите му, проличало ясно на 4 септември.

„Тогава хората, които бяха мотивирани по един или друг начин, бяха много повече от тези, които спонтанно бяха излезли да протестират. Някои от мотивираните бяха дошли с цел да предизвикат сблъсъци, имаше организация предварително, носеха помощни средства”, подчерта Йовчев.

Той изрази очакване в следващите дни страстите на протестиращите да се успокоят и хората да приемат някои от стъпките на правителството. „На тези, на които не им изнася да има нормално функциониране на институциите, от тях може да се очаква провокиране на напрежение”, прогнозира вътрешният министър.

„Обществото е изключително чувствително, затова и ние трябва да сме по-внимателни. Агресията тръгна от политическото говорене и се пренесе на улицата; ако полицията с действията си допринесе за това да се вдигне градусът на напрежение, аз няма да бъда доволен. Поради това търся баланс и мисля, че до момента го намираме”, коментира още Йовчев.

Той изрази мнение и относно снощната обсада на сградата на БНТ, където премиерът Пламен Орешарски гостува за интервю. Според министъра полицията е успяла да реагира навреме и не е била изненадана от професионална гледна точка.

„Тук вече се минава една граница, едно е да се протестира срещу институциите, срещу тези, които ги представляват, но вече се минава в една друга крайност, нарушава се лично пространство. Мисля, че всички трябва да реагираме в такава посока, че да подадем сигнал, че това не е добре. За да не се стигне до допълнителна ескалация на напрежението, премиерът напусна през задния вход; предвид това, което се виждаше, искахме да предотвратим евентуална ескалация на напрежението”, обясни Йовчев.

Места за още 1000 бежанци

Критична остава ситуацията и по друга важна тема в ресора на вътрешния министър – притокът на бежанци и липсата на място за настаняването им.

По този повод Цветлин Йовчев обяви, че до няколко дни България ще осигури нови 1000 места за бежанци.

„Осигурени са медикаменти, осигурени са медицински екипи, включително такива, които да извършват прегледи при първия досег с хората, и такива, които да работят в центровете за настаняване. До няколко дни ще имаме още шест – седем преводачи, така че е намерено решение на този въпрос”, увери министър Цветлин Йовчев.

Той съобщи, че са проведени първите срещи с международни организации, от които България може да поиска помощ за бежанците. „В момента очакваме помощ по линия на Агенцията за подпомагане на търсещите убежище. Очаквам допълнителна помощ по линия на Фронтекс. Възможно е да получим и финансова помощ”, каза Цветлин Йовчев.

По думите му, средствата в бюджета на ЕС до края на годината за такива дейности не са много, а има няколко страни, които са в повишен риск. „Една от тях е България, но по-тежка е ситуацията в Италия, Гърция, Кипър и Малта”, изреди Цветлин Йовчев.