„Кризата с бежанците ни удари. Държавата и системата не беше подготвена за това, нямаше достатъчен капацитет в местата за настаняване, нямаше план за засилената миграционна вълна. Нямаше добра комуникация с европейските институции”. Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев, при дебатите по вота на недоверие, с който ГЕРБ атакува кабинета заради ресор „сигурност”.

„Ограничихме драстично броя на нелегалните емигранти, драстично увеличихме броя на принудителното извеждане от страната. Направихме така, че много по-устойчиво да управляваме процеса. Увеличихме с 3000 места капацитета в Държава агенция по бежанците”, похвали се МВР шефът.

Той попита защо вот на недоверие се иска сега, „след като всички партньори отчитат изключително сериозния напредък на България, въпреки действията на някои хора да клеветят и маскарят собствената си страна”.

Йовчев отчете сериозен напредък в работата на МВР, а за неуспехите индиректно обвини ГЕРБ. „При наводнението в село Бисер така и не се разбра чия е вината, кой и защо не е реагирал на сигналите, но гледахме как гордо се возят в бронирана техника. Нямаше мерки, които да гарантира, че това няма да се случи пак”, посочи той.

Срам за страната ми

Най-острите критики на Йовчев към предишното управление бяха свързани с терористичния акт на летището в Бургас. „Часове след взрива в Сарафово, не беше обезпечена сигурността на района на взрива. Значително бяха забавени и първоначалните действия, които трябваше да бъдат извършени по престъплението. Нямаше комуникация между институциите. Няколко часа след взрива, се изсипа цялото ръководство на Министерски съвет, стигна се до там, че дори министърът на финансите беше на място, за да тъпче улики. Важен беше пиарът, а не сигурността на хората, беше ме срам за страната ми в този момент”, заяви вътрешният министър.

Той заяви, че с прехвърлянето на ГДБОП се е целяло да бъде намалена властта в ръцете на министъра на вътрешните работи. По думите му сега нито една политическа фигура няма да е в състояние да наложи пълен или частичен монопол върху разследванията.

„Беше създадена ДАТО. Министърът на вътрешните работи вече няма информация за това кой се подслушва, той не разпорежда прилагането на СРС”, посочи Йовчев. Според него при предишното управление в 701 спецакции, силите и средствата на полицията са използвани неправомерно.

„Не можеше да има подслушване, за което няма разпореждане от министъра на вътрешните работи. Многократно бяхме свидетели на прикрито използване на информация – не според закона. От трибуната бяха четени СРС”, припомни Йовчев. Притеснително според него е, че по инициатива на ГДБОП спецотрядът за борба с тероризма е провел 37 операции без да има каквито и да е данни за тях.

Управлението на задкулисието

Държавата се управлява от задкулисието, от олигархията и организираната престъпност. Това заяви пред медиите в НС, минути преди началото на дебата на вота на недоверие, зам.-председателят на ГЕРБ и бивш вътрешен министър Цветан Цветанов.

По темата за делата, заведени срещу него, Цветанов заяви, че времето ще покаже истината и всичко, което се случва в държавата. Оказа се че ексевътрешният министър е попуснал да сложи подписа си под вота на недоверие заради пътуване зад граница.

"Набиват се на очи две отсъствия от парламентарната зала – първото е на Христо Бисеров, а второто - по отношение на резултата от реформата в сектор сигурност – Делян Пеевски. Тези отсъствия фокусират цялото съдържание на реформата на сектора през миналото лято." Това заяви в парламента депутатът от ГЕРБ Веселин Вучков по време на дебатите по вота на недоверие в сектора "Сигурност" към правителството, внесен от ГЕРБ.

Веселин Вучков обясни, че темата на вота е много внимателно обмислена и подбрана, защото реформата в ДАНС миналото лято е била недостатък, който се превръща в политика на сегашното правителство.

Ненавременно - неоснователно - неадекватно

След като първият вот на недоверие беше ненавременен, а вторият- неоснователен, напълно логично е третият да е неадекватен. Това заяви заместник-председателят на Коалиция за България и председател на вътрешната комисия Атанас Мерджанов по време на дебатите по вота на недоверие към кабинета "Орешарски" по темата "Сигурност".

"Тук не става дума за друго освен за апотеоз на политическата наглост, за въздигане на безочието до осъзната политическа стратегия, за възхваляване на абсурда до степен на пълна неприемливост за нормалния гражданин и в крайна сметка до окончателното му отблъскване от политическия живот на страната", посочи Мерджанов.

„На фона на резултатите, които постигнахме, и цифрите, се справяме по-добре от предишните управляващи. Някой много тежко е подвел вносителите на вота на недоверие и те трябва да му поискат отговорност”, обобщи вътрешният министър Цветлин Йовчев.

„Убеждавам, се че съм бил абсолютно прав – вотът е самокритика. Мислех си каква е логиката. Спомних си, че в началото на мандата на ГЕРБ един от лидерите на ГЕРБ обяви, че не МВФ, а МВР ще се справи с кризата. Явно това е била логиката. Гледах с недоумение как тя се следва, как МВР се опитваше да се занимава с несвойствени функции”, посочи премиерът Пламен Орешарски.

Вяло, но продължително

Дебатът продължи почти 5 часа. Беше вял, защото три от партиите предварително обявиха че няма да го подкрепят. Почти целият кабинет беше в НС, но говориха само част от министрите. Сред мотивите на вносителите са битова престъпност, бежанци, контрабанда и натиск върху службите.

Вотът ще бъде гласуван в сряда, защото по закон трябва да са минали поне 24 часа от края на дебата. Утре ще се гласуват два закона - за пътищата и за климата.