Всички действия, които са предприети, включително и по отношение на офиси и фирми, свързани с Орлин Алексиев, са абсолютно обосновани. Това каза пред журналисти вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев след изслушване на закрито заседание в парламента.

В същото време, той подчерта, че оттук нататък прокуратурата е тази, която повдига обвинения, а съдът казва кой е виновен и кой – не. По този начин той прехвърли към държавното обвинение въпроса защо столичният общински съветник от ГЕРБ не е привлечен под отговорност във връзка с откритите при международна операция 1400 кг. кокаин в гуми на състезателни камиони.

В хода на разследването автокъщата на Алексиев беше претърсена, но изтекли в интернет справки на ДАНС даваха основание на някои наблюдатели да твърдят, че той е бил „пришит” към разработката с политическа цел. Ръководството на родното ФБР потвърди автентичността на публикуваните документи.

Йовчев дойде в парламента за закрито заседание, след като управляващите и опозицията влязоха в сблъсък по темата за връзките между наркотрафика и властта.

Атанас Мерджанов от левицата намекна, че Орлин Алексиев е свързан със заловените през 2012 г. „Кокаинови крале”, а Цветан Цветанов от ГЕРБ посочи, че съпартиецът му може да заведе дело за клевета и допълни, че по време на тройната коалиция е била провалена операция срещу същия международен нарко канал.

Кой какво разбра

Според бившия вътрешен министър Цветан Цветанов нищо от чутото в залата не води към твърденията, че съпартиецът му Орлин Алексиев е свързан с канал за наркотрафик.

Зам.-председателят на ГЕРБ посочи, че фирмата "Шик Кар Трейдинг", която е свързвана с председателя на бюджетната комисия в СОС, е проверявана от прокуратурата през февруари т.г. Заключението е било за отказ от образуване на досъдебно производство.

В отговор на въпрос дали е предоставена информация за връзка на българския екип в ралито "Париж-Дакар" и камиона, в който френските полицаи са намерили 1400 кг. кокаин, Цветанов каза, че единствената връзка, дадена от министъра е, че са пътували на един и същи кораб.

"Вицепремиерът пропусна да спомене, че на този кораб са били всички екипажи, участвали в ралито", добави Цветанов.

На другия полюс бяха от "Атака", които поискаха идването на силовия министър в НС.

"В тази зала има хора, които са директно свързани с наркотрафика и това, което знаете от последните години - подслушване, следене на всичко обяснява защо тези хора не са хванати. Те са били под чадъра на висши ръководители на ГЕРБ. Това е моят извод", заяви зам.-председателят на партията Десислав Чуколов.

Депутатът се възмути от факта, че Орлин Алексиев въобще е на свобода и  допълни, че "Атака" ще поиска разсекретяване на класифицираната информация за наркотрафика, изнесена от Йовчев.

"Все едно четях сценария на 'Семейство Сопрано", обобщи националистът след чутото в пленарна зала.