6 партии в следващия парламент и почти равни резултати между ГЕРБ и БСП – данните са от ново изследване възложено, изпълнено и финансирано от "Институт за модерна политика", сред 827 лица от цялата страна, интервюирани между 4 и 6 март 2017 г.

През първата седмица от предизборната кампания съотношението между ГЕРБ и БСП е паритетно. ГЕРБ получава подкрепата на 29,1 процента, БСП на 29 процента. Освен тях в следващия парламент влизат "Обединени патриоти", ДПС, партия "Воля", коалицията "АБВ-Движение 21".

С шанс да преодолеят 4-процентовата бариера са и Реформаторите. Дали ще влязат зависи от избирателната активност, казват социолозите. „Да, България” и „Нова република” получават над 1 процент подкрепа.

Повечето респонденти, над 40 на сто, предпочитат дясно управление след изборите. Почти 36 процента пък са за ляво правителство. По-малко от една десета искат правителство на широка коалиционна основа с участието на ГЕРБ и БСП.

Данните са от ново изследване възложено, изпълнено и финансирано от "Институт за модерна политика", сред 827 лица от цялата страна, интервюирани между 4 и 6 март 2017 г.