Вицепремиерът Даниела Бобева и министърът на труда и социалната политика Хасан Адемов са се срещнали днес с представители на КНСБ, които са им връчили декларация, състояща се от девет точки, съобщи правителствената информационна служба.

"Някои от исканията са залегнали в програмата на правителството. Част от тях се изпълняват и досега", е бил коментарът на Бобева след срещата, цитирана в съобщението. Такива са например исканията за антимонополно и антикорупционно законодателство и Закон за енергетиката.

Освен инициативите, предприети от правителството, вицепремиерът Бобева коментирала, че се водят преговори със Световната банка за цялостен преглед на правната рамка и политиките по отношение на монополи, картели и всякакви форми за нелоялни практики.

По думите на Бобева правителството е предприело доста мерки за стабилизиране и намаляване на напрежението в сектора на енергетиката. "Те са част от програмата, която предвижда като основен въпрос създаване на национална дългосрочна стратегия за енергетика, целяща ребалансиране на сектора. До края на годината тя ще бъде готова и ще се подложи на съгласуване с политическите партии, експерти, НПО, работодатели и синдикати", е допълнила тя.

Бюджетът, предложен за следващата година, включва голяма част от исканията на социалните партньори и на КНСБ, е коментирал социалният министър Адемов. По думите му това е социално ориентиран бюджет, тъйк ато 36% от всички разходи в него за 2014 г. са за социално осигуряване, подпомагане и грижи, което представлява 13,8% от БВП.

"За пенсии и други социални плащания по линия на ДОО, са отделени с 400 млн. лв. повече отколкото в бюджета за тази година. 94 млн. лв. повече са за политиките, които реализира МТСП. Важно е за нас през следващата година да финализираме промените в пенсионната система, за които настояват и КНСБ. Заедно със социалните партньори, консултативния съвет, синдикалните организации от сектор сигурност в МВР и МО, ще направим всичко възможно да предложим промени, които да облекчат това поколение, което на практика понесе цялата пенсионна реформа през последните 14 години", е казал министър Адемов, цитиран в съобщението.