За БСП листата на АБВ за Европейските избори е конкурентна като всяка друга. Това заяви в предаването „Нека говорят…” по bTV евродепутатът Илияна Йотова, ден след заседанието на Националния съвет на БСП, на което беше свалено политическото доверие от президента Георги Първанов, Румен Петков и всички членове на левицата, гравитиращи около проекта АБВ.

Тя подчерта, че с политиците от алтернативната формация, които останаха членове на БСП, макар и лишени от ръководните си постове в партията, ще водят предизборни дебати, както с всички останали противници, и ще се борят за всеки глас на изборите.

За „другарския съд”

Ден след „тежкото заседание”, евродепутатът отхвърли определението за „другарски съд”. „Ако Георги Първанов и Румен Петков бяха дошли, щяха да чуят много различни, противоположни мнения, една сложна амалгама от емоции, няма как да е другарски съд”, разказа Йотова и допълни, че е имало много призиви за изключване на отцепниците.

Според нея решението е „израз на логиката”. „Независимо от многократно протегнатата ръка, стана ясно, че ще има нова листа. Няма как на едно място да бъдем хора, които ще работят в две посоки. Още повече, че ние не сме били активната страна”, коментира Йотова.

Тя отново изрази разочарованието си от факта, че е била сред последните, които научили за инициативата, въпреки че работи с бъдещия водач на листата на АБВ Ивайло Калфин в Европейския парламент. „До вчера смятах, че можем да намерим общи интереси, да се явим заедно на Европейските избори. Аз вече нямам илюзии”, призна Илияна Йотова и допълни, че с Калфин биха си казали „Добър ден” като „възпитани хора”.

Срещу менторския тон

Евродепутатът отговори на систематизираните критики срещу БСП от страна на АБВ, отправени и от Румен Петков в ефира на bTV преди ден: строителството на АЕЦ „Белене”, премахване на плоския данък и отмяна на забраната за пушене на закрито. „Аз, за разлика от Първанов и Петков, участвах много активно в националните избори. И на сантиметър не съм мръднала от обещанията си към избирателите”, декларира Йотова.

Тя отхвърли и упреците към управлението на БСП, която, според АБВ в момента се държи като „присъдружна на ДПС”. „Цинична е тази критика. Румен Петков беше човекът, който най-много държеше коалиционната политика на БСП да е свързана с ДПС”, обяви Илияна Йотова.

Тя подчерта, че президентът Георги Първанов по време на управлението си и като бивш председател на партията, е бил „най-сериозен авторитет в редиците на БСП”.
„Вторият мандат е дискусионен. Хората много пъти стиснаха зъби, за да не се влошава имиджът на президента”, разказа Йотова. По думите й, членове, които са изразявали несъгласие, са били „тикани в ъгъла” и заплашвани да бъдат лишени от партийните си постове.
„Проблемът е менторският тон – вие сте виновни за това, това и това. Човек трябва обаче да потърси собствената си вина”, смята Илияна Йотова.

Българският евродепутат

„Аз съм против Кристалина Георгиева да бъде издигната за втори мандат като еврокомисар от българското правителство”, категорично заяви евродепутатът, след като името на настоящия еврокомисар бе споменато от премиера Пламен Орешарски като добър пример за надпартийна кандидатура при изслушването му в Народното събрание в петък.

„Кристалина Георгиева не направи достатъчно за да защити интересите на България в кризата с бежанците. Повярвайте ми, тя има такива лостове, макар че фактически трябва да работи със страните, от които тръгват бежанците”, посочи Йотова.

Тя сподели още, че „в някои среди в Брюксел” не са доволни от работата й с проблемните страни. „За тях бяха похарчени 2 млн. евро, а се стигна до там те да казват: Не ви искаме повече палатчиците и одеялцата, те не решават проблема ни!”, посочи още евродепутатът.

„Надявам се Пламен Орешарски да вземе информирано решение – има много добри надпартийни кандидати”, допълни тя, като изрази съмнение, че високият персонален рейтинг на Георгиева се дължи само на това, че не работи на територията на страната.

Илияна Йотова заяви, че Сергей Станишев не се стреми към поста на еврокомисар. „Много отдавна сме провели разговора със Сергей, правителството трябва да продължи да работи за България, а не за да си осигури той европейски пост”, категорична беше тя.

Нееманципираният президент

С предложението си за референдум за изборното законодателство президентът Росен Плевнелиев показа пред цялата нация, че не познава Конституцията и законите. Това заяви евродепутатът Илияна Йотова в коментар за инициативата на държавния глава в предаването „Нека говорят…” по bTV.

Според нея Плевнелиев има „лоши съветници” и освен това демонстрира невъзможност „да се еманципира и винаги трябва да слуша този, който го издигна за президент”, посочи Йотова.

В идеята за национално допитване мнението на гражданите за мажоритарния вот, задължителното и електронното гласуване евродепутатът видя „търсене на всякакви начини за служебни победи на една или друга партия”, защото не могат да се допуснат други случаи като костинбродската афера.

„Ако наистина е европейски политик, за какъвто се обявява, президентът не може да смесва темата за Европейските избори с тази за изборното законодателство. Показа, че не познава Конституцията и законите, и се наложи собственият му вицепрезидент да го вкарва в правия път”, коментира Илияна Йотова.