Евродепутатът Илияна Йотова прогнозира избори 3 в 1 през следващата пролет. При посещението си в Ямбол тя, заяви, че президентът Росен Плевнелиев ще бъде записан в историята като „държавният глава, който раздели нацията”.

„Г-н Плевнелиев е лично отговорен за невероятната конфронтация и омраза, която се възроди в българското общество, и агресия – такава, каквато познавахме от началото на 90-те години. Сигурно няма да бъда голям пророк, но смятам, че, ако има предсрочни избори, заедно с европейските избори, може да ни се наложи да има избори и за президент. Три в едно - да!”, посочи Йотова.

Пред привърженици на БСП в Ямбол червеният евродепутат каза още, че мнозинството млади хората в областта искат да останат да живеят и развиват в родните си места. Понижил се е процентът на тези, които искат да работят и живеят в чужбина.

Според Йотова такива били резултатите от проучване за нагласите на младите хора – тези на възраст между 16 и 29 години от всички социални категории. От тях 58.6 на сто желаят да останат по родните си места, 25 на сто искат да се преместят в друго населено място в
страната, а 18 на сто желаят да напуснат България.

Предвижда се в страната да бъдат разкрити 60 информационни офиса, които ще консултират безработните младежи и ще ги ориентират към подходящите за тях програми в бюрата по труда. Йотова добави, че до края на тази година около 2000 души ще бъдат обхванати в проект за намаляване на младежката безработица, който е приоритетен за правителството и за който ще бъдат отделени 100 милиона евро.