„Приемам изцяло предложението на БСП да има референдум за Истанбулската конвенция. Нека да има референдум, това означава да се разясни този документ на хората”. Това обяви в интервю за предаването „Тази събота” вицепрезидентът Илияна Йотова.

Според нея кабинетът е гласувал конвенцията прибързано – преди да подготви пакет от закони, които да я придружават.

През изминалата седмица Йотова и президентът Румен Радев дадоха брифниг по повод година от встъпването им в длъжност.

По думите на Йотова властта не е променила Радев. „Президентът сам взима решенията. Чува различни мнения, но последната дума е негова”, уточни тя.

В отговор на въпрос приема ли тезата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, че ниският рейтинг на институцията се дължи и на нападките на Румен Радев вицепрезидентът каза: „Румен Радев не е обидил парламента като институция, това беше загриженост и тревога”, посочи Илияна Йотова.

Тя защити правото на БСП да внесе вот на недоверие и коментира, че лош вкус по-скоро е внушението, че „трябва да заметем всичко под килима, за да се представим пред Европа”.

Йотова коментира и казуса с убиеца на баща ѝ, който поискал да бъде помилван.

„Опитах се да прочета документите, но в първите страници прочетох някои неща, и затова помолих президента да се занимае с тоя случай по изключение. Всъщност прочетох последните думи на баща ми, които никога не съм виждала преди това. С ясното съзнание, че живота му завършва неговото послание е към мен и сестра ми”, разказа Илияна Йотова.

Бащата на Йотова – Малин Тодоров е нападнат с нож във влака София – Драгоман преди 15 години, почина от раните в „Пирогов”.