Между Ердоган и Доган има открит конфликт, появата на ДОСТ се дължи на този открит конфликт. Докато Ердоган и Доган са живи и здрави, ДПС и ДОСТ ще са в люта битка. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” журналистът Илхан Андай.

Според него, макар партията на Лютви Местан да е била моделирана като българска политическа сила, „след конференцията (на която бе учредена-б.р.) можем да кажем, че ДОСТ е сателит на партията на Ердоган у нас”.

Според него изказването на депутата от партията на някогашните „Сиви вълци” Семир Ялчън, че Турция е там, където се говори турски, не е изненада, защото лексиката на националистите е такава и не може да се промени – какъвто е и случаят с Волен Сидеров у нас. Журналистът посочи още, че откриването на форума с цитати от Корана е нормално, при положение, че ДОСТ се цели специално в избирателите от смесените региони.

Андай отбеляза обаче, че на този етап ръководството на партията няма диалог с регионите у нас и отправя посланията си единствено през Турция, а създаването на структури е предимно в ръцете на мюфтиите.

Изселническият вот пък не стига за минаване на 4-процентовата бариера и при избори днес въпросът е дали даже близкият до Местан Бахри Юмер няма да загуби битката за кметския си стол в Джебел.

„Ако тази седмица има избори, няма да остане. Ако е след 19 май, когато в Джебел се очаква отново да дойдат хора от Турция, когато се очакват силни послания, може би ще има нов разговор”, каза още журналистът. Според него съдбата на ДОСТ е зависима и от това с какво ръководство ще продължи ДПС и дали Лютви Местан няма да се кандидатира за президент.

„Докато е жив и здрав Ердоган, ДОСТ ще има в България. След като инкасират загубите, ще има нов лидер и (ДОСТ-б.р.) ще бъде възприеман като по-коректен партньор от останалите политически сили, като потенциален коалиционен партньор от останалите политически сили”, обясни Андай.

По думите му турският натиск върху водещи кадри на ДПС да „дезертират” продължава да е много силен, като в края на март трима депутати, двама кметове и един активист са чакали с часове на Капъкуле. Всички, освен народните избраници, са били принудени да попълват формуляри, каквито се дават на лица, които са потенциална заплаха за сигурността.