Трябва точно и ясно да се формулира какво е язовир и какво не е и да се помисли за една структура, която да управлява изкуствените водоеми у нас. Това каза пред журналисти в парламента министърът на икономиката Емил Караниколов във връзка с тежкото положение на много село в Бургаско след поройните дъждове.

„Много от язовирите не са язовири, както ние си представяме със стени. Те са с едни насипи. (…) Някои язовири, продавайки вода за електричество, концесии, генерират печалби, а други са на загуби.”, обясни Караниколов.

Той преповтори тезата на властта, че в Бургаска област наводненията са били неизбежни заради силните валежи, но в същото време допълни: „Може би пък е трябвало да се почистят храстите и дървесната растителност, която е довела до натрупване и невъзможност водата да мине естествено през преливника”.

Според него трябва да се помисли за финансов ресурс за язовирите, защото общините рядко имат средства. Вчера БСП критикуваха ГЕРБ, че след всяко водно бедствие хвърлят цялата вина върху местната власт, макар точно тя рядко да разполага с нужните пари, за да държи водоемите в добро състояние.