„Университетите, младите хора гъмжат от идеи и тези идеи трябва да намерят своята реализация в България”, заяви президентът Росен Плевнелиев.

Той открои сериозен вакуум в отношенията между бизнеса и висшите учебни заведения, който спъва прилагането на знания на практика. Основна роля в този процес имала и държавата.

„Мнозинството студенти напускат университетите, без да имат нито един час практика, без какъвто и да е досег с реалния сектор. Не може да има успешна компания, която да не е отворила вратите си за младите, образованите, иновативните. Няма как да е успешна една компания, която да не използва достиженията на науката и съвременните технологии. Но също така няма и успешен университет, който не работи в тесни връзки с бизнеса и с центрове за кариерно развитие”, подчерта държавният глава.

Росен Плевнелиев се включи в инициативата „Мениджър за един ден”. За първи път в рамките на инициативата има и "Президент за един ден". Това е Полина Неделчева от Техническия университет. Преди да въведе студентката в кабинета си обаче, държавният глава даде специално интервю на четирима ученици, които влязоха в ролята на репортери на bTV.