След поредицата протести на столичани срещу новите правила и зони за паркиране в центъра на София, протест организират и Атака и ВМРО – БНД. Пред Столична община са насрочени два протеста – от 9 и от 18 часа. Първата акция съвпада със заседанието на Столичния общински съвет. Елате да кажем заедно – „Не на рекета !!!”, призовават от Атака.

Само за два месеца националистите са събрали хиляди подписи в подкрепа на инициативата си за отпадане на промените в правилата за паркиране в центъра. Нужда от платено паркиране за живеещите в центъра на София няма, посочват и от ВМРО. От там определят промените в наредбата като дискриминационни.

Общинските съветници от ДСБ пък обявиха, че ще внесат на заседанието на СОС утре предложение за отпадане на таксата за паркиране на живеещите в Синята и Зелената зона. Аргументите са, че срещу заплатената такса общината не предоставя на гражданите конкретни услуги; размерът на таксата не е обоснован с анализ на компонентите, които съставят исканата сума, както и че това по същество е въвеждане на нов данък - "живот в центъра", съпоставим по размер с данъка върху жилището.

От ДСБ предлагат за живеещите в рамките на Синята и Зелената зона да се въведе стикер на цената на стойността му. От ДСБ заявяват още, че ще подкрепят повишаване на часовата такса за паркиране само и единствено като част от комплекс от мерки за намаляване на трафика като премахване на служебния абонамент и на безплатните места на служители на държавни и общински ведомства.

Неприемането на тези предложения означава, че кметът Фандъкова не цели намаляване на трафика и на вредните газове в центъра на София, а се е насочила към въвеждане на разделение на гражданите според работното им място и финансовото им състояние, посочват от ДСБ.

Ако общата цел изисква въвеждането на ограничителен режим, той трябва да важи за всички, а не само за обикновените граждани, посочват от партията. От ДСБ се заканват, че ще се обърнат към Административния съд за отмяна на наредбата за паркиране в столицата, ако предложенията им не бъдат приети.

Вчера транспортната комисия отхвърли исканията на протестиращите против Синята зона. Предложението на Фейсбук групата, участваща в протестите, бе живеещите в центъра да паркират безплатно пред домовете си.

Комисията обаче прие предложенията на движение "ДНЕС", свързани с паркирането на инвалиди. Вследствие на това могат да отпадат три алинеи от наредбата и броят на местата за паркиране за инвалиди да бъде увеличен от 2 на 3 в паркингите с 50 места. Това не е последната корекция на Наредбата, тя ще се усъвършенства, увери председателят на комисията Радослав Тошев.