На мен не само, че не ми пречат, и на мен ми се ходи там да седна и да няма никого, толкова ми е омръзнало от хора. Така че ако седнат и намерят вариант съм „За”. Сега лесно им е да идват пред Министерски съвет, защото така им е казано, предполагам, или не знам. По този начин премиерът Бойко Борисов коментира пред журналисти протестите срещу забраната за диво къмпингуване.

Текстовете предвиждат солени глоби за палатки, коли и каравани на по-малко от 100 метра от морето. Борисов обясни, че личната му позиция е, че свободно почиващите трябва просто да пазят чистота, но за законовите промени са настоявали Найден Зеленогорски и Мартин Димитров от РБ, както и „част от кметовете, които са по морето”.

Борисов направи паралел с процедурата за нов състав на Комисията за защита на конкуренцията: „Те затова и за КЗК бяха пратили техен кандидат, ама излезе Зеленогорски с Радан Кънев и каза, че нямат кандидат и затова върнах цялата комисия, защото трябва да свикнат, както аз мога да кажа „Да, не ми харесва това за което гласуваме”, но сме поели ангажимент към нашите партньори. Да излязат и да кажат – „Ние го предложихме, елате протестирайте пред нас”.

По-рано днес премиерът се оправда с партньорите си и за друго спорно решение – за задължителното гласуване. Той хвърли вината на вносителите от Патриотичния фронт, като обясни, че е трябвало ГЕРБ да подкрепят националистите, за да могат да очакват техните гласове за своите законодателни инициативи.

Бойко Борисов призова кметовете и протестиращите да седнат на масата за преговори и да намерят вариант, при който хем да има свободен достъп до плажовете, хем да се гарантира опазването на чистотата. „Заради някои зрънца, може би се налага една забрана за всички. Ни най-малко не съм против тях. Напротив, солидарен съм”, подчерта той.

Министър-председателят отбеляза, че ситуацията с втория лифт в Банско е сходна.

„Убеден съм, че втори лифт трябва да има. Но там пък сега целият концесионен договор е под натиск, явно има сигурно и нещо нередно и сега излизат най-елитни спортисти, които протестират, че няма втори лифт или пречим на туризма и, от друга страна, хора, които уважавам, като Тома Белев, които са против. А съм убеден, че ако седнат и изчистят от себе си, личното и този негативизъм, не може да не намерят решение”.