Втори лифт на Банско трябва да има, защото там вече съществува инфраструктурата. Тази теза защитаваше известният волейболист от близкото минало Любо Ганев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

В дискусия с него влезе Борислав Сандов от ПП „Зелените“, който заяви, че не еколозите, а държавата ощетява българския спорт.

Като човек, който живее в България, и като българин казвам, че на Банско трябва да има втори лифт, при положение, че има такава изградена инфраструктура, каза Ганев. Сигурен съм, че колкото и дървета да трябва да се отсекат, този, който ще строи лифта, ще посади поне три пъти там, където трябва.

За мен дебатът е доста сериозно изместен и се диктува от клишета. Няма проект за втори лифт на Банско, има проект за увеличаване 10 пъти на площта на концесионера и два пъти само увеличаване на таксата, коментира Сандов.

Това, което виждаме на Банско, е сериозно нарушение на закона през годините, за което държавата, опитвайки се да се измъкне от тези нарушения, сега казва: „Хайде да променим правилото, за да не се води нарушение“, каза той. 

Снимка: bTV

Защо вземате отношение? Вие не сте държавата. Ако има проблем между държавата и концесионера, нека го оправи държавата, контрира Ганев.

Той посочи, че спортисти като Радослав Янков и Саня Жекова нямат условия да тренират у нас и трябва да тренират в чужбина. След като държавата сега няма възможности, защо не дадем на тези, които имат възможности да построят нещо, и да го ползваме. Вие се хващате какво ще спечели някой и дали е правилно или не. Има съдебни органи, нека те да решат, каза още той.

В тази връзка Сандов цитира решение на Върховния административен съд от 2015 г., според което има множество установени влезли в сила наказателни постановления за нарушения на законодателството от страна на концесионера.

Снимка: bTV

Той каза, че причината да няма проект за втори лифт на Банско е, че проектите влизат в нарушение на закона и Министерството на околната среда и водите не може да ги одобри.

За подготовката на спортистите Сандов добави, че климатът не позволява на тази географска ширина и надморска височина през лятото да има сняг. Затова на хора като Янков и Жекова се налага да тренират в Австрия.

След като вчера група спортисти излязоха с отворено писмо до премиера Бойко Борисов и кабинета, в което поискаха да бъде спряна „войната на шепа псевдоеколози“ срещу българския спорт и зимен туризъм, Сандов коментира: „Ние не сме срещу българския спорт и никога не сме били. Държавата е тази, която ощетява българския спорт, тя е виновникът за допуснатите нарушения“ на Банско.

По думите му писмото съдържа неистини и дори е обидно за хората, които биха го подписали. Не става въпрос за шепа хора, а се споменава и „рекет“ – дума, дефинирана в Наказателния кодекс.

Вижте целия разговор във видеото.