Ако получа номинация, ще я приема. Това каза пред журналисти заместник-председателят на Народното събрание Мая Манолова , цитирана от Фокус. По-късно през този месец Сергей Станишев ще освободи лидерския пост в Българската социалистическа партия след 13 години начело.

„Тръгваме на избори с нов председател, с нова енергия и с амбицията за победа. Това е шанс за промяна за стабилизиране на БСП, за спечелване на повече доверие, енергия, нови хора”, заяви Манолова.

Архитектът на актуалния Изборен кодекс предпочете да не дава конкретен отговор на въпроса дали новото лице на БСП може да бъде женско.

„Надявам се, че ще има честно състезание. БСП има ярки, разпознаваеми и харесвани от хората лица. Би било добре те да влязат в едно честно състезание, това ще даде допълнителна енергия”, посочи тя.

След катастрофалните резултати на евровота, Мая Манолова се оказа в сложно положение в партията, като някои социалисти опитаха да оправдаят загубата с новия начин на гласуване, който се оказал труден за традиционния „червен” електорат. Заради това и повечето наблюдатели отписаха парламентарното острие на левицата от лидерската битка.

Ясен е първият й противник

Всичко зависи от номинациите и решението на конгреса на БСП на 27 юли т.г. Ако получа такава, ще участвам. Това заяви новият заместник-председател на левицата и министър на икономиката Драгомир Стойнев пред БГНЕС.

„Днешното решение на НС е за избор за зам.-председател, все още не са започнали номинации за бъдещ лидер и когато бъде избран ще обсъждаме останалите въпроси”, каза Стойнев.

Той изненадващо пое важния пост на енергиен министър в кабинета „Орешарски”, след като мнозина очакваха младият политик от кариерата да поеме ресор „Труд и социална политика” в правителството.

Стойнев е бил личен икономически съветник на Станишев в премиерските му години и се смята, че е близък до него, въпреки че на конгреса през 2012 г. се кандидатира за председател на БСП.