Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) категорично обявява подкрепата си за председателя на енергийната комисия в Народното събрание Делян Добрев, съобщиха от работодателската организация.

Депутатът от ГЕРБ и бивш икономически министър обяви, че напуска политиката заради обвиненията, че е кадрувал в местната власт на родния си град Хасково. Добрев категорично отрича да е извършил нещо нередно, но твърди, че скандалът "Кумгейт" е съсипал безвъзвратно имиджа му на политик.

Структурите на ГЕРБ вчера и днес излязоха с позиции в подкрепа на депутата и с призив да не напуска.

„Най-голямото сдружение на бизнеса в страната не може да позволи да бъде изгубен за енергетиката един от най-големите експерти в тази област и човекът, който винаги е бил наш съмишленик в борбата срещу схемите и далаверите в отрасъла”, отбелязват от организацията.

От там допълват, че въпреки съществуващи различия с Добрев, през последните години той е имал значителен принос в запазването на баланса "държава-бизнес-общество": „Председателят на енергийната комисия в Народно събрание е инициатор и гарант за осъществяването на основни реформи в сектор "Енергетика" при запазването на интересите на всички участници на пазара”.

"Категорично не сме съгласни заради недоказани твърдения да се лишим от доказан специалист, който не само има знанията и уменията, но нееднократно е демонстрирал и смелостта си заедно да преведем енергийния сектор през новото европейско законодателство", посочват от КРИБ.