Главният прокурор Сотир Цацаров да поиска имунитета на лидера на „Атака” Волен Сидеров заради „хулиганско поведение, заплашващо обществения ред и сигурност на страната”, призоваха от партия „Демократи за силна България” (ДСБ).

На снощното протестно шествие в столицата граждани инициираха подписка със същото настояване, а президентът Желю Желев призова парламента да отстрани Сидеров от председателския пост в Комисията по етика с аргумента, че това е „гавра с българската демокрация”.

Повод за това е скандалното поведение на партийния лидер, който вчера пристигна в Народното събрание в началото на работния ден, въоръжен с полицейска палка. По-късно той поведе шествие на националисти, което блокира за кратко централни столични кръстовища. Лидерът заплаши национални медии с атака от яйца и домати и се закани да се саморазправи с „долнопробните нещастници” и „платените поръчкови измекяри, които мислят, че София е тяхна”.

Днес пък Волен Сидеров беше ескортиран от солидна полицейска охрана, а един от протестиращите срещу него беше задържан. От кадрите от събитията пък стана ясно, че лидерът на националистите ходи на работа въоръжен и с пистолет, освен с палка.

„Президентът и главният прокурор, както и останалите компетентни институции, да сезират Конституционния съд за противоконституционните действия на партия „Атака" и нейния лидер Волен Сидеров,” призоваха днес от ДСБ в писмо.

От партията са силно обезпокоени от заплахите от поведението на „Атака", от една страна, и решението на 42 НС „да задуши извънпарламентарната опозиция от друга”.

„Изявлението на лидера на партия „Атака" Волен Сидеров, „че след като не може да бъде въведен ред в държавата, партията ще го въведе чрез граждански ред, което включва и арести на провокатори", е опит за насилствено завземане на държавната власт. Свидетели сме на последователни действия на „Атака", които нарушават принципите на политически плурализъм и демокрация. С изявите си партията разпалва вражда и провокира към насилие над личността,” казват от ДСБ.

Тъмносините искат четирите партии, представени в парламента, да преразгледат решението си да лишат извънпарламентарните партии от държавно финансиране и да защитят демократичните устои на страната.

„То е взето в услуга на партия "Атака" и е плод на страха на Волен Сидеров от разпад на подкрепата за неговата партия и отливането на гласоподавателите му към други политически субекти. Това решение бетонира сегашното статукво, което много от българските граждани припознават като представителство на мафията и олигархията и определят като нелегитимно. То обрича над половината от българските граждани да останат трайно непредставени в парламента. Това решение е опит за задушаване на извънпарламентарната опозиция, в стила на БКП след 1944 г.,” твърдят от ДСБ, които попадат в списъка на лишените от субсидия партии.