Бившият икономически министър Делян Добрев е призован в столичното следствие по разследването за АЕЦ "Белене". Очаква се той да стане третият бивш ръководител на енергийното ведомство с обвинителен акт по случая, както вече стана ясно от изказване на прокуратурата.

Бившият министър от кабинета на ГЕРБ ще бъде обвинен в безстопанственост - по същото обвинение прокуратурата поиска имунитета му като народен представител преди месец, а Добрев сам се отказа от него.

Става въпрос за големи плащания към проектанта по проекта, които са продължили и след решението на парламента за прекратяване на работата.

Тезата на ГЕРБ е, че е имало устна заповед на министъра за прекратяване на договорните отношения и плащания не са правени преди падането на първия кабинет „Борисов”, а след това най-много пари за ненужна работа са били преведени на „Парсънс” по време на управлението на БСП и ДПС.

Вчера с обвинение за „Белене” се сдоби и друг бивш министър - Румен Овчаров. Такова от преди изборите има и Петър Димитров, също ексминистър на икономиката (наследил Овчаров по време на Тройната коалиция – б.р.), както и двама бивши шефове на НЕК - Любомир Велков и Мардик Папазян.

За АЕЦ "Белене" е разпитана и енергийният министър в оставка Теменужка Петкова.