Министърът на правосъдието Христо Иванов подаде оставка. Това стана, след като депутатите не приеха исканата от него структура на прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет.

Иванов настояваше парламентарната квота да е по-голяма от тази на прокурорите и следователите, избрани от колегите си. Мотивът му беше, че прокуратурата е централизирана и на практика главният прокурор получава мнозинство около себе си.

В крайна сметка обаче беше прието искането на АБВ - двете квоти да са равни, а с главния прокурор да са 6 на 5 в полза на прокурорите. Това стана с голямо мнозинство.

„Въпреки, че днес е ден, в който ще бъдат направени важни стъпки в посока на върховенството на правото, сега с това гласуване, стана символична стъпка към съмнението, че в България все повече може да се говори за върховенството на главния прокурор. Аз, с голямо облекчение мога да заявя, че вече няма да продължа да упражнявам правомощията на министър на правосъдието”, заяви Иванов.

В кулоарите той посочи, че за него оставката е коледен подарък, като въпросът не е дали е бил предаден.

"За мен въпросът, който поставих от трибуната, е ценностен дали в България политическата система може да постави интересите на независимостта на съда над зависимостта си под различни форми от свръховластената фигура на главния прокурор. (...) Мисля че няма да има политически ресурс за провеждане на реформа оттук нататък и сега ще си подам оставката пред премиера”, заяви Иванов.

Той заяви, че отива в Министерски съвет за среща с премиера Бойко Борисов.

Христо Иванов беше най-"удряният" от опозицията и някои медийни кръгове министър във втория кабинет на Бойко Борисов. През последните седмици атаките придобиха масов и истеричен характер, като Иванов беше обвиняван даже, че участва в преврат срещу правителството.

Какво се случва с коалицията?

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че е уведомил премиера, че вече не може да разчита и на него.

Той подчерта, че решението да мине в опозиция е негово лично, а тепърва Реформаторският блок ще решава как ще действа.

Снимка: Ладислав Цветков

Найден Зеленогорски от ДБГ потвърди, че дясното обединение все още няма съгласувана позиция по въпроса.

АБВ, които участват в управлението, но успяха да бламират правосъдния министър, приветстваха решението на парламента. Лидерът на партията Георги Първанов даже коментира, че оставката на Христо Иванов е закъсняла.

ГЕРБ трябвало да подкрепят АБВ

"Министър Христо Иванов имаше и все още има подкрепа на парламентарната група на ГЕРБ. Ние сме го доказали няколкократно", подчерта председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов

По думите му колегите му са приели предложението на АБВ за структурата на прокурорската колегия във ВСС заради политическия консенсус, който е трябвало да бъде постигнат.

„През последните дни бяха направени много консултации. Най-съществени бяха консултациите, които бяха направени във формат парламентарно мнозинство – ГЕРБ, РБ, ПФ, АБВ. Позицията на ПФ и АБВ изцяло подкрепяше решението на комисията, което беше гласувано миналата седмица и в никакъв случай механичният сбор между ГЕРБ и РБ не можеше да промени нищо в това гласуване”, посочи Цветанов.

Той отбеляза, че са направени много компромиси и така в момента се гласува явен вот във ВСС, докато в началото не е имало такава възможност.

Той отказа да коментира дали Реформатоският блок ще излезе от управлението. По думите му, освен Радан Кънев и ДСБ, в дясното обединение имало и други партии: "Това е лично решение на Радан Кънев, нека видим какво ще реши целият Реформаторски блок".

Очаквайте подробности!