Не съм имал съмнение, че ще бъда посочен за виновник (за критичния мониторингов доклад на ЕК), защото някой трябва да е виновен. Това обяви в предаването „Лице в лице” бившият министър на правосъдието Христо Иванов.

Той подаде оставка в край на миналата година, след като парламента прие промени в Конституцията, които бяха доста променени спрямо проекта внесен от Министерството на правосъдието. Според Иванов в доклада по-скоро има похвали към неговата работа.

На въпрос защо се е забавил с внасянето на промените в закона за съдебната власт той обяви, че подготвените промени са се обезсмислили до голяма степен с отказа от някои промени в основния закон.

„Проблемът не е в това, че не е бил внесен навреме законопроекта. Докладът има съвсем друг фокус”, коментира бившият правосъден министър. Според него от ЕК с „безпристрастен” тон ни казват, че борба с корупцията в България няма.

По думите ме през цялото време, докато е бил министър, е имало пропагандна кампания, за да се подмени темата за съдебната реформа, както и внушение, че не са нужни промени във Висшия съдебен съвет.

Според Христо Иванов, докато не се пребори корупцията по високите етажи на властта, включително и в съдебната система, управляващите няма да отговорят на очакванията на обществото.

„Когато прочетох доклада за Румъния, изпитах срам. В техния доклад има искрен възторг”, коментира още той.

Бившият правосъден министър обяви още, че е лъжа твърдението, че е крил писмо за инвестиционни намерения за „Химко”. Той уточни, че в министерството на правосъдието е дошло писмо с оплакване от работата на синдика и по него е работено.