За първи път се преминава психологическата граница, в която Европейската комисия започва да говори за непосредствена перспектива за разделяне на България от Румъния. Това коментира в предаването „Лице в лице” по bTV бившият правосъден министър Христо Иванов по повод обявената от ЕК готовност да прекрати наблюдението върху Румъния в областта на правосъдието заради добрите й резултати в борбата с корупцията, а България, от друга страна, вероятно да остане под мониторинг.

„Това е изключителен важен сигнал и е важно в София да го разчетем правилно”, изтъкна Иванов.

„Надявам се този сигнал да отекне достатъчно ясно в кабинета на главния прокурор Сотир Цацаров. Той е централна фигура в тази ситуация. Борбата с корупцията по високите етажи на властта е централен прерогатив именно на държавното обвинение, а той е негов лидер”, заяви още бившият правосъден министър.

По думите му това е сигнал, който не идва просто от главата на Жан-Клод Юнкер, а от страните-членки, и показва „ножицата”, откъсването между България и Румъния. Основната тема на механизма и на доверието между страните-членки в ЕС е способна ли е страната да налага закона, включително като се бори с корупцията по високите етажи на властта, поясни Христо Иванов.

Според него това е областта, в която румънците имат трайни добри резултати.

"По един или друг начин румънската политическа класа разбра, че трябва да смени правилата на играта. Време е и в София това да се разбере", отбеляза той.

Трябва да се престане с имитациите, с опита за замазване на очи, и да започнем дълбоки реформи, е мнението на бившия министър.

Във връзка с обвиненията срещу знакови политици като Цветан Цветанов и Христо Бисеров той подчерта: „С шум се повдигнаха и с абсолютна тишина се разпадаха в съдебната зала или дори преди да стигнат до нея и за това никой не пое никаква отговорност”.

По думите му нито един от тези казуси не е довел до конкретна последица в рамките на прокуратурата.

„Освен повдигнатите обвинения има и множество други казуси, които стават обществено достояние, точат се с години, и много други фигури, които изглежда остават недосегаеми за закона”, заяви Иванов. По тези скандални казуси и недосегаеми фигури да започне да се работи, категоричен беше той.

Докато не разкъсаме този модел на срастване между политическа, икономическа, медийна власт, няма да можем да се откопчим от това състояние, допълни Иванов.

Правителството може да поеме ясен ангажимент за реформа на прокуратурата, отбеляза още бившият правосъден министър.

„Българските граждани очакват от Брюксел да ги освободи от олигархията. Нека да не бъркаме патриотизма със слугинажа към олигархията. Патриотично е и отговорно, когато си български министър, да направиш всичко възможно да освободиш страната от олигархията и корупцията”, посочи още Христо Иванов.