Идеята да запишем, че ще има 30 осъдени за корупция е абсурд. Нямам обяснение откъде цифрата се появява в медиите. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов след заседанието на Министерския съвет. На него беше одобрен доклада на междуведомствената работна група, създадена в началото на годината, за да анализира антикорупционните политики и да предложи насоки за превенция и противодействие на корупцията.

Така Иванов коментира информцията, че кабинетът си поставил цел с доклада „Стратегически насоки за борба с корупцията” – 20-30 влезли в сила ефективни присъди за корупция по високите етажи на властта. Той подчерта, че няма конкретни числа колко корумпирани ще бъдат задържани.

Министърът поясни, че новото звеното за борба с корупцията ще бъде създадено на базата на опита, който има прокуратурата. „Той така или иначе беше валидиран с последния доклад на ЕК, макар и с уговорката, че резултати няма”, подчерта той.

Беше взето политическо решение за създаване на единни координирано звено, а нашият фокус ще бъде върху сериозното преустройство на институционалната рамка на Закона за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси и внимателното изследване на имуществото на лицата по високите етажи на властта, обяви Иванов.

Той припомни, че препоръката на ЕК е за единен орган, но тези правомощията за борба с корупцията в момента са разпределение между Сметната палата, Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси, НАП и други органи. Иванов каза още, че новото звено ще се опита да се вмести финансовото в ресурса на сега съществуващите органи.

В приетия днес доклад като слабости са посочени липсата на институция и механизъм за цялостна координация и контрол при антикорупционните политики и мерки, липсата на реален контрол на декларациите за имуществено състояние, законодателни пропуски, водещи до незадоволителни резултати при противодействието на корупцията.

За преодоляване на пропуските са формулирани приоритети, които да залегнат в готвената актуализирана стратегия за превенция и противодействие на корупцията.

Те включват изграждане на ефективна система от антикорупционни органи и такава за противодействие на корупцията по високите етажи на властта, противодействие на политическата корупция с акцент върху „изборната корупция”, преодоляване на корупцията в съдебната власт и освобождаване на гражданите от „дребната корупция”.

Трябва да бъдат взети мерки за намаляване на корупцията при възлагане на обществени поръчки, намаляване на регулаторни и административни тежести при обслужването на бизнеса и гражданите и утвърждаване на политически независима държавна администрация.

Звено, a не агенция

Все още нереализираното антикорупционно звено е заредено с амбицията да удари корупцията по високите етажи на властта. И да разследва мащабни далавери в съда, с обществени поръчки и дори купуване на гласове. Звеното ще се намесва, когато щетите за бюджета надхвърлят един милион лева или когато исканият подкуп е над 100 хиляди лева.

Заради липсата на бюджетни средства звеното вероятно няма да се превърне в агенция с нови служители, а ще обедини разследващи от МВР, ДАНС и Прокуратурата. Сега с корупцията по високите етажи на властта се борят едва 30-тина разследващи от ДАНС.

„В повечето европейски страни отделите за борба с корупцията са в пъти повече. В Латвия тяхната централизирана агенция - близо 200 разследващи оперативни полицаи. В Румъния са над 300. Важно е физически хората да са на едно място и да имат независимост”, обясни заместник-министърът на вътрешните работи Филип Гунев.

Според антикорупционната стратегия, с която bTV разполага, през 2013 г. от 21 дела за корупция, поставени под специален надзор от Прокуратурата, само 6 са внесени в съда. Осъдени няма.

На този фон в Румъния миналата година в затвора са попаднали 7 съдии и 13 прокурори. При съседката ни има и почти цяло правителство зад решетките – бивш премиер, бивш вицепремиер и много бивши министри.

„Важно е политическата класа да разбере, че това, което всички разследващи искат, е да стигнат до истината. И че няма да позволим да бъдем зависими от други интереси”, заяви председателят на Дирекцията за борба с корупцията в Румъния Лаура Ковеси.