Безсънна нощ, засилени мерки за сигурност, арести и обвинения след масовия бой в квартал "Орландовци" днес.

Тази вечер протестът, който пламна след спречкване заради силна музика, се раздели на две - в квартала и пред Народното събрание.

"Орландовци" е под полицейска блокада отново. В последните часове пристигнаха множество коли на Жандармерията, събират се и хора.

След сблъсъците в неделя

Тази сутрин кварталът осъмна с полицейска акция, отведени бяха 34 души. Равносметка е следната - задържаните са четирима. Те обаче са обвинени за сблъсъците не от вчера, а от събота.

Малко след 19 часа снощи мирният протест внезапно прерасна в атака на ромската махала от страна на група младежи.

В групата на недоволните имаше маскирани мъже и хора, които криеха лицата си. По пътя си групата преби мъж от ромски произход пред очите на жена му и децата му.

„Имаше една кирка там и това е провокирало хората, които се бяха събрали. Защото по същия начин вчера- с кирките, с мотиките, с лопатите.... и затова така се е получило. А идеята беше да се съберем, да покажем, че има гражданско общество в квартала и че това нещо не може да се допуска повече”, разказа Калин Калинов.

Стигна се до сблъсъци между протестиращи и роми. Хвърляха се камъни и бутилки по къщите. Чуха се изстрели.

Първоначално полиция и жандармерия трудно овладяха различните групи, но след това успяха да ги изтласкат от махалата и да предотвратят масово сбиване.

Полицаи с бронежилетки и Жандармерия блокира района и едва тогава напрежението започна да стихва.

Какво отчетоха от полицията и прокуратурата

 „Има познати лица като криминален контингент. Снощи установихме, че в идващите от други част на София има хора, които отговарят на профилите като спортни хулигани или участници в спортни масови и обществени прояви. Нямаме факти и данни, че зад тези събития стоят политически сили”, коментира директорът ГД „Национална полиция“ Христо Терзийски.

По думите на директора на СДВР Младен Маринов сред протестиращите лидери няма, няма организиран протест.  

 „Прокуратурата в момента не прави разлика в групите. Само тези лица, за които се събират доказателства, че са извършили престъпление, само те се привличат като обвиняеми. дори и аз не мога да кажа, нито пък наблюдаващият прокурор, кое лице от коя група е”, коментира Румяна Арнаудова

Наистина, оказа се, че лица, ангажирани с политически партии, присъстват на протестите в Орландовци – Симон Милков от ББЦ. Казват обаче, че са там в друго качество.

Мирен протест с танци пред парламента

На протест пред парламента днес се събраха младежи, пострадали от боя в „Орландовци” в събота вечер. Те танцуваха брейк, имаше скандирания „Не на насилието”.

Голяма част от политическите партии днес обявиха, че протестът в "Орландовци" не бива да се политизира.
Те призовават да няма заиграване с етническата тема и никой да не я ползва за предизборно втвърдяване на своите партийни ядра.

  • Над 500 проверени за незаконни регистрации в "Орландовци"
  • Съдът остави в ареста четиримата, участвали в боя в „Орландовци”
  • Протестиращите в „Орландовци” отново блокираха за кратко движението
  • Баща и двамата му сина пострадаха при сбиване в „Дружба” (ОБНОВЕНА)
  • Лечението на единия от ранените в „Орландовци” е платено от жената до Бареков
  • Ромите в "Орландовци" благодариха на властта с писмо
  • Молебен и нов протест в "Орландовци"
  • Прокуратурата реагира незабавно за Гърмен и "Орландовци", увери Цацаров
  • Спокойна вечер в Гърмен и „Орландовци” след протестите
  • Дисциплинарка в МВР за полицайката Анна Витанова